Autor Sanitat
14 Setembre 2019 a 15:00

Vacunes contra el virus del papil·loma humà

Durant unes setmanes s’ha hagut d’ajornar l’administració d’algunes dosis per trencament d’estoc

Vacunes // Imatge del web wikipedia

Vacunes // Imatge del web wikipediaV

 

Seguint l’indicat del nou Manual de vacunacions, al juny de 2018, a Catalunya es van ampliar les indicacions de vacunació selectiva contra el virus del papil·loma humà (VPH), incloent  a:
  • Homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes fins als 26 anys.
  • Treballadors del sexe, homes i dones, fins als 26 anys.
  • Persones que han patit abús sexual fins als 26 anys.
Aquestes indicacions es van afegir a les de la vacunació sistemàtica que es va iniciar a Catalunya el curs 2008-2009 en noies de sisè curs d’educació primària (11-12 anys d’edat) i a les de vacunació selectiva que ja estaven actives per a:
  • Dones a les quals se’ls ha diagnosticat una neoplàsia intraepitelial cervical moderada o d’un grau més avançat (NIC 2+) o un adenocarcinoma endo­cervical in situ (AIS) fins a 1 any després de la intervenció. 
  • Dones i homes amb infecció pel VIH fins als 26 anys.
  • Dones amb trasplantament de progenitors hemopoètics (TPH) fins als 26 anys.
Catalunya, segons Sanitat, ha fet i fa un gran esforç des de l’inici en la vacunació contra el virus del papil·loma humà i les cobertures de vacunació escolar es mantenen de manera sostinguda  per sobre del 80%. El nombre de dosis comprades els darrers anys han augmentat seguint l’ampliació d’indicacions; així al 2016 es van lliurar als centres vacunals al voltant de 70.000 dosis, al 2017 més de 88.000 i al 2018 més de 95.000, amb una despesa aproximada de 4 milions d’euros/any. Aquest increment de necessitats i els terminis de temps necessaris per a tramitar la contractació pública, fan que durant unes setmanes s’hagi hagut d’ajornar l’administració d’algunes dosis en algunes indicacions. Aquest endarreriment ha estat temporal i, en cap cas, ha suposat una modificació de les indicacions, les quals segueixen estan actives.
A partir de dimarts que ve, es començaran a distribuir les dosis de vacuna als centres amb més demanda i està previst que en un període de 10 dies ja hagin arribat les dosis de vacuna necessàries a tots els centres vacunals.
Switch to mobile version