Autor Societat
6 Setembre 2019 a 10:00

Una cinquantena d’ajuntaments acorden exigir la condonació del deute

De les famílies protegides per la Llei 24/2015

Trobada Ajuntaments per la condonació del deute energetica// Foto: Rafel Casanova BCF

Trobada Ajuntaments per la condonació del deute energetica// Foto: Rafel Casanova BCF

Alcaldes, alcaldesses i alts càrrecs polítics i tècnics de l’àmbit de l’habitatge, els serveis socials i la pobresa energètica de una cinquantena de municipis d’arreu de Catalunya, es van reunir ahir a Terrassa per reforçar el front comú i establir el full de ruta a seguir per respondre a Endesa davant de la vulneració del que estableix la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. A la trobada, es va arribar a l’acord d’exigir a Endesa i les empreses subministradores la condonació del deute acumulat per les famílies protegides per la Llei 24/2015, i es va posar de manifest el compromís municipal en la lluita per garantir els drets bàsics per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge, proposant una declaració conjunta i una proposta de text per a la presentació de mocions als Plens Municipals per a tots els municipis de Catalunya.

Durant la reunió es va analitzar i debatre el posicionament davant la reclamació que la companyia ha fet arribar als ajuntaments, que reclamava el pagament del 50% del deute de persones i famílies en situacions vulnerables, amenaçant amb talls per al proper mes d’octubre. Així, es va debatre una declaració i un text per a mocions municipals, que seran enllestits en els propers dies, i que es farà arribar també a les diputacions catalanes i a les entitats municipalistes.

Finalitzada la reunió, els alcaldes, alcaldesses i regidors i regidores presents, van oferir una roda de premsa per presentar els principals punts de la declaració consensuada, en la que s’ha escenificat la força del món local en la defensa dels drets bàsics per una vida digna de la ciutadania.

Per als governs municipals reunits a Terrassa, la carta d’Endesa és una amenaça intolerable ja que vulnera un dret bàsic de les persones i per aquest motiu es va acordar instar a les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas a assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya amb la llei 24/2015, que protegeix els drets de les persones en situació de vulnerabilitat.
La fermesa en la defensa d’aquesta llei ha estat un altre dels acords de la trobada.

Fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular sorgida de moviments socials, i que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, la llei 24/2015 prohibeix els talls de subministrament a les persones vulnerables, demostrant ser eficaç i garantista.

En la declaració s’ha inclòs un punt on s’exigeix a Endesa que condoni el deute acumulat per les persones protegides per la llei, recordant que els signants del document no acceptaran cap xantatge, i instant que qualsevol negociació futura haurà de ser en el marc d’un conveni signat entre les empreses elèctriques i les administracions públiques catalanes, on quedin garantits i establerts els fons
previstos a la mateixa llei. En els acords presos avui, a més, s’insta al Govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable, promovent la negociació amb les companyies i l’establiment dels convenis previstos a la llei.

Municipis de tot Catalunya

A la trobada d’aquest dijous a Terrassa hi han participat representants d’Agramunt; Arbúcies; Argentona; Balaguer; Barcelona; Bellpuig; Calella; Caldes d’Estrac; Cambrils; Castellbisbal; Castelldefels; Castelló d’Empúries; Collbató; Creixell; Girona; La Pobla de Montornès; La Roca del Vallès; Les Borges Blanques; Llagostera; Lleida; Manlleu; Manresa; Mediona; Montcada i Reixach; Palau Solità; Parets del Vallès; Platja d’Aro; Rellinars; Reus; Rialp; Ripollet; Roses; Sant Andreu
de Llavaneres; Sant Climent de Llobregat; Sant Cugat del Vallès; Sant Julià de Ramis; Sant Julià de Llor i Bonmatí; Sant Llorenç d’Hortons; Sant Quirze del Vallès; Santa Cristina d’Aro; Santa Maria de Martorelles; Sitges; Tarragona; Terrassa; Ullastrell; Vacarisses i Vilanova i la Geltrú, a més de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i de la Taula del Tercer Sector.

 

Switch to mobile version