Autor La recepta
10 Setembre 2019 a 12:00

Les bledes, aigua i minerals els seus principals components

Bledes// M W pixabay

Bledes// M W pixabay

L’alt contingut en aigua i la presència de minerals i de vitamines són les característiques principals de les bledes. Pel contingut en aigua, el consum de bledes és molt recomanable per a la depuració de l’organisme, una acció que es complementa gràcies a la quantitat de fibra que hi conté. Per tot plegat, aquest vegetal, resulta indicat per seguir una dieta sana i equilibrada i, evidentment, en dietes per regular el pes.

La bleda destaca per l’alta quantitat en Vitamina A i, en menor mesura, també conté vitamina C. La vitamina A és especialment important en la formació i en el manteniment de les dents sanes. Coneguda també amb el nom de retinol, també té un paper fonamental en el bon funcionament de la retina. En relació amb els minerals, cal parlar, especialment, del potassi, el ferro, el calci, el magnesi i el iode. Els minerals són imprescindibles per al manteniment del bon estat muscular, del sistema nerviós i de l’estructura òssia. Específicament, pel contingut en ferro, la bleda té una acció antianèmica. Cal apuntar que la bleda, per 100 grams consumits, cobreix el 25% de les necessitats diàries de potassi; el 30% de calci, la meitat de ferro i pràcticament la meitat de magnesi.

A nivell calòric, aporta entre 15 i 20 calories, amb un percentatge gairebé imperceptible de greixos. A nivell culinari, cal anar amb molt de compte amb la sal que hi posem a l’hora de coure, ja que igual que passa amb els espinacs, tendeix a accentuar un gust fort i intens si les coem amb més sal de la que cal, a la vegada que un consum alt de salt resulta contraindicat.

Per Tot Granollers / AMIC

Switch to mobile version