Autor Societat
10 Agost 2019 a 10:00

Cal extremar les precaucions per l’elevat risc d’incendi

Prealerta del Pla INFOCAT

Risc incendi // Imatge del web de Wikimedia

Risc incendi // Imatge del web de Wikimedia

Ahir al matí es va reunir al Departament d’Interior el comitè tècnic del Pla INFOCAT per la quarta situació de perill associada a la calor durant aquest estiu i que ha d’afectar Catalunya de forma generalitzada a partir d’avui. Durant la reunió s’ha acordat posar en Prealerta el pla INFOCAT pel risc d’incendi, molt elevat a la Plana de Lleida, a l’interior de les Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central i a l’Alt i Baix Empordà.
La reunió va estar presidida per la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer; i en la qual hi van assistir representants de Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Secretariat de les Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i Diputació de Barcelona.
A la reunió es va posar en comú la situació de temperatures extremes previstes, que s’afegeix a una previsió d’humitats relatives que no superaran el 25% amb excepció del litoral.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es preveuen temperatures extremes de forma generalitzada a tota Catalunya, però la calor serà especialment intensa a la Plana de Lleida, a l’interior de les Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central i a l’Alt i Baix Empordà, amb temperatures que podran arribar als 39 i 40 graus, i fins i tot localmentahir  es varen superar fins arribar als 43-44 graus.
Segons el Servei de Prevenció d’Incendis, en aquestes zones es donen elevats índexs de sequera i una vegetació molt malmesa per la manca de precipitacions, que en combinació amb les previsions meteorològiques anteriors donen valors de risc d’incendi forestal elevat.
Per aquests motius, els Agents Rurals han informat que des de la matinada de divendres  es van tancar els accessos al Massís del Montsant i s’han suspès 1.626 activitats de risc programades. D’altra banda, des de dijous s’han enviat missatges als maquinistes que encara estan en temporada de sega al nord de la Conca de Barberà perquè extremin les precaucions i evitin els treballs agrícoles a les hores centrals del dia.
Davant d’aquesta situació de risc molt elevat, els Bombers de la Generalitat i el Cos d’Agents Rurals tenen previst augmentar la seva activitat de vigilància i prevenció en aquesta zona, reforçant els efectius per evitar ignicions i fer front a possibles incendis.
Protecció Civil fa una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada i a seguir els consells de prevenció per calor.
Des del CECAT, s’ha sol·licitat als ajuntaments i als voluntaris de protecció civil de les zones afectades el reforç de la vigilància forestal.
Switch to mobile version