Autor Societat
25 Juliol 2019 a 10:00

L’ozó troposfèric supera el llindar d’alerta per l’onada de calor

La radiació solar i les altes temperatures n’afavoreixen l’augment 

Estació de control de l'ozó troposfèric

Estació de control de l’ozó troposfèric // Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

 

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) va mesurar dimarts 23 de juliol nivells molt elevats d’ozó troposfèric (O3) a la zona de qualitat de l’aire (ZQA) 6, denominada Plana de Vic, on s’ha superat el llindar d’alerta a la població (>240 µg/m3) a l’estació de Vic. També s’ha sobrepassat el llindar d’informació a la població (>180 µg/m3) a la mateixa zona als punts de mesurament de Vic, Tona i Manlleu, i a l’estació del Montseny de la ZQA 8 – Comarques de Girona.
 
Zona de qualitat de l’aire
Punts de mesurament
Tipus de llindar superat
Nombre d’hores
Hora d’inici
Màxim horari
(µg/m³)
Plana de Vic
Tona
Informació
3
14h
235
Comarques de Girona
Montseny
Informació
1
14h
204
Plana de Vic
Vic
Informació
1
14h
187
Plana de Vic
Vic
Alerta
1
15h
243
Plana de Vic
Manlleu
Informació
3
15h
240
Plana de Vic
Vic
Informació
1
16h
239
La persistència de la situació anticiclònica amb radiació solar i temperatures elevades fa indicar que ahir i avui també es podrien assolir nivells entre moderat i alts d’ozó troposfèric a bona part de l’interior i el quadrant nord-est del territori.

Més radiació solar, més ozó

L’ozó és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s’emet directament a l’atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen (NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV). Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l’ozó. Les accions que s’estan duent a terme per reduir un d’aquest contaminants primaris, el diòxid de nitrogen, a Barcelona i la seva conurbació són fonamentals per rebaixar també l’ozó.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat als ens locals, Protecció Civil i Salut,  perquè fessin extensiu els avisos i les recomanacions als centres d’ensenyament, residències per a les persones grans i entitats que organitzen activitats per a infants o activitats esportives. També n’ha fet difusió a través de l’app gratuïta per a telèfons mòbils Aire.Cat, que emet els avisos als dispositius on està instal·lada.
Qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades són especialment sensibles als efectes de l’ozó. Les recomanacions de prevenció que indica el Canal Salut són similars a les que ja estan activades en motiu de l’onada de calor. Amb superació del llindar d’alerta, la població sensible ha d’evitar l’exercici físic a l’exterior i reduir-lo la resta, mentre que, en cas de superació del llindar d’informació, es recomana reduir l’exercici només a la població de risc.
Switch to mobile version