Autor Ensenyament
28 Maig 2019 a 10:00

124.889 alumnes han participat a les Proves Cangur

De reptes matemàtics proposats per Le Kangourou sans Frontières

 

Proves Cangur 2019// Foto: Conselleria Educació

Proves Cangur 2019// Foto: Conselleria Educació

Un total de 124.889 alumnes catalans han participat enguany a les Proves Cangur, un concurs que permet a l’alumnat visitant resoldre un seguit de reptes matemàtics, i que està organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques. Ahir a la tarda, va dur-se a terme el lliurament de premis en un acte al Teatre Poliorama, presidit pel secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació, Carles Martínez. Martínez ha declarat la importància del concurs per “fer visibles les matemàtiques als alumnes, com un element present en la majoria d’àmbits de la vida quotidiana, contribuint a què puguin disposar d’una mirada matemàtica en relació al món que els envolta”.
Les proves Cangur estan adreçades a alumnat tant de centres públics, concertats com privats, entre 5è de primària i segon de batxillerat. Els gairebé 125.000 participants provenen de 1.136 centres d’arreu del territori, i es classifiquen en tres categories:
– Cangur primària (5è i 6è de primària): 31.403 alumnes provinents de 494 centres.
– Cangur 123 (1r, 2n i 3r d’ESO): 72.185 alumnes provinents de 735 centres.
– Cangur dels grans (4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat): 21.301 alumnes provinents de 735 centres.
Durant l’acte de cloenda, Carles Martínez ha valorat positivament les proves Cangur, que ha definit com “més que un concurs, perquè contribueix a la popularització de les matemàtiques entre infants i joves. Promociona les matemàtiques i les dota d’un contingut lúdic que sovint es perd si es restringeix la pràctica matemàtica a la repetició exhaustiva d’exercicis més que a la resolució de problemes. Es recolza en una participació massiva en un esdeveniment científic i assegura una àmplia base popular a aquesta activitat. Els 124.889 participants en són una evidència clara”.
Cangur és un concurs organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques -que forma part de l’Institut d’Estudis Catalans- amb la col·laboració del Departament d’Educació amb l’objectiu d’estimular i motivar l’aprenentatge de les matemàtiques a través de problemes, plantejats com una diversió intel·ligent. També es vol contribuir així a la popularització de les matemàtiques entre els alumnes.
La convocatòria, que es va dur a terme el passat 21 de març, consisteix en una prova d’entre 24 i 30 reptes matemàtics –en funció de l’edat-, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Els enunciats els prepara l’associació Le Kangourou sans Frontières  en una reunió internacional, que enguany s’ha dut a terme a Suècia i que engloba més de 40 països. A partir d’aquí, els diferents països tradueixen els enunciats per al seu territori i es realitza la prova en un mateix dia per a tots els alumnes.
Switch to mobile version