Autor Ensenyament
21 Març 2019 a 15:00

La consellera Àngels Chacón a la inauguració del Saló de l’Ensenyament

Reclama major flexibilitat i autonomia universitària

Saló de l'Ensenyament 2019 àngels Chacón// Foto: Conselleria Empresa i Coneixement

Saló de l’Ensenyament 2019 àngels Chacón// Foto: Conselleria Empresa i Coneixement

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va reclamar una major flexibilitat que permeti dotar a les universitats d’una major autonomia en el disseny de l’oferta de graus per tal d’adequar l’oferta formativa als nous perfils professionals.
La consellerava fer aquestes declaracions durant la inauguració de la 30a edició del Saló de l’Ensenyament en què el Departament d’Empresa i Coneixement hi participa mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).
Chacón va referir-se a les novetats per al pròxim curs 2019-2020 que preveu 13 graus nous. D’aquests, sis seran de 180 crèdits i la resta de 240. Algunes d’aquestes titulacions, però, només estan pendent de la resolució del Consejo de Universidades. Es dóna la circumstància que els graus afectats corresponen, en la seva majoria, als de 180 crèdits.
En aquest sentit, la consellera Chacón va subratllar que “no és una qüestió de 3+2 o de 4+1 sinó de flexibilitat”. També va reiterar la necessitat d’avançar cap a un model flexible que permeti major autonomia universitària en la planificació de l’oferta de titulacions “per tal d’adequar l’oferta formativa als nous perfils professionals i a les noves demandes del sector productiu com ara les que arriben des de la indústria 4.0”.
La consellera va explicar que l’adequació de l’oferta formativa és un dels reptes que s’inclouen en els treballs que s’estan realitzant en el marc del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement “que abordarà la vinculació entre la formació superior, la recerca i la innovació de Catalunya”. En aquest sentit, Chacón va destacar que “la generació de talent jove és un dels actius de la nostre societat, del nostre país”.
La nova oferta de graus per al curs 2019-2020

L’oferta del sistema universitari català, aprovada pel Consell Interuniversitari de Catalunya, i que combina graus de 180 i 240 crèdits, amb màsters de 60, 90 i 120 crèdits, té en compte la singularitat, l’ocupabilitat, la internacionalització, i la qualitat de la docència, apostant per aquelles propostes que posen al capdavant un equip acadèmic consolidat.
Els nous graus de 180 crèdits són els següents:
–       Estudis Socioculturals de Gènere / Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
–       Arts Digitals / Universitat Ramon Llull (URL)
–       Gestió, Disseny i Tecnologies per al Paisatge / Universitat Ramon Llull (URL)
–       Tècniques d’Interacció Digital i de la Computació / Universitat Ramon Llull (URL)
–       Cinematografia Digital / Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
–       Tècniques de Desenvolupament de Programari / Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
          Respecte els de 240 crèdits, les novetats són:
–       Comunicació de les Organitzacions / Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
–       Comunicació Interactiva / Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
–       Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica / Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
–       Paisatgisme / Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
–       Logística Empresarial / Universitat de Girona (UdG)
–       Governança Global, Economia i Ordre Legal / Universitat Ramon Llull (URL)
–       Màrqueting / Universitat Ramon Llull (URL)
Espai d’Accés a les Universitats
 
A l’estand Accés Universitats: Construïm la societat del Coneixement de la Generalitat de Catalunya els estudiants trobaran tota la informació relativa al sistema universitari català amb informació detallada i orientació personalitzada sobre els processos i tràmits necessaris per a l’accés i l’admissió a les universitats de Catalunya.
S’informarà de diverses eines al servei de l’estudiant com el portal d’accés a la universitat on es fan tots els tràmits d’accés i admissió a la universitat (accesuniversitat.gencat.cat). Hi haurà un punt d’atenció especial dedicat a l’espai web del Canal Universitats (universitats.gencat.cat) que recull en un únic lloc tota la informació referent a l’accés a la universitat, la preinscripció, l’oferta oficial d’estudis universitaris permanentment actualitzada, la Prova d’Accés a la Universitat (PAU) i la Prova d’Aptitud Personal (PAP), així com els ajuts i beques disponibles.
En aquest sentit, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) disposarà d’un espai propi que enguany s’ha ampliat on els estudiants podran informar-se sobre les beques i ajuts universitaris, així com els préstecs per al finançament de la matrícula.
Una de les novetats que també es donaran a conèixer en aquesta edició és el nou portal www.aprencidiomes.cat, que ofereix informació sobre els serveis i els ajuts que els estudiants tenen a l’abast per formar-se en idiomes a la universitat.
Enguany, l’estand aproparà als estudiants el nou Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement amb la distribució d’informació sobre aquest acord de país que impulsarà una estratègia compartida entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca, la innovació i l’economia productiva per construir la Catalunya del futur.
 
Espai Ciència
 
La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors torna al Saló amb l’EspaiCiència (Annex Palau 2), iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), en col·laboració amb Fira de Barcelona. L’EspaiCiència mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya, explicada  d’una manera pràctica, atractiva i propera al jovent, amb l’objectiu d’atraure els joves, i especialment les noies, vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques.
Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, integrarà diferents universitats, centres de recerca i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència que oferiran un programa d’activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius.
En aquesta edició del Saló de l’Ensenyament, es torna a proposar un recinte d’activitat immersiva, per tal de donar protagonisme a les activitats proposades, potenciant la fascinació i creant un espai multidisciplinari amb molts pols d’atenció.  L’FCRi planteja l’EspaiCiència com una eina per als joves estudiants d’ESO i batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els encoratgi per encaminar el seu futur professional cap una carrera STEAM (sigles angleses de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).
L’FCRi, seguint el seu programa de promoció de les dones al món científic i foment de les vocacions STEAM de les noies, “Dones i Ciència”, exposarà a l’EspaiCiència la mostra “Grafits urbans, dones pioneres en ciència i tecnologia” que reivindica el paper estratègic actual de les dones a la ciència.
Com en d’anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jiménez, col·laborador de TV3 i TVE, protagonitzarà diferents espectacles amb experiments científics en directe en horari de matins. L’FCRi proposa també a l’EspaiCiència el seu “Joc de turisme científic”, una plataforma de joc en línia on els participants hauran de contestar 7 preguntes amb 4 possibilitats de respostes a qüestions relacionades amb destinacions amb rerefons científic d’arreu Catalunya.
Switch to mobile version