Autor Ensenyament
21 Març 2019 a 10:00

Inaugurat el Saló de l’Ensenyament

Romandrà obert fins el proper diumenge 24 de Març

Inauguracio Saló de l'Ensenyament 2019 Josep Bargalló// Foto Conselleria Ensenyament

Inauguracio Saló de l’Ensenyament 2019 Josep Bargalló// Foto Conselleria Ensenyament

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que l’orientació és una eina fonamental en el sistema educatiu, ja en els darrers anys de la primària però principalment a l’ESO i a batxillerat, que serveix per a què l’alumne tingui informació suficient i adequada per desenvolupar el seu projecte vital i conegui que la inserció en el món professional té camins molt diversos”. Així ho ha expressat el titular d’Educació ahir matí davant dels mitjans de comunicació en el marc de la inauguració del Saló de l’Ensenyament, on va fer un recorregut per diferents estands de la fira, acompanyat de la secretària general d’Educació, Núria Cuenca.
El titular d’Educació ha explicat que “el Departament posa 100 professionals en el seu estand dedicats a la informació i a l’orientació: aquesta és la eina més important del nostre estand, que és acollir als joves i a les famílies per donar-los informació i orientar-los”. Com a novetat, Educació reforçarà l’assessoria en ensenyaments artístics i esportius amb dos nous despatxos que oferiran atenció personalitzada. Bargalló ha dit també que “el Saló de l’Ensenyament és una mostra de la vitalitat dels sistema educatiu de Catalunya, una vitalitat que està protagonitzada pel sector públic”.
El Departament potenciarà enguany, a través d’un espai dedicat a la formació professional, l’FP dual així com les famílies professionals industrials i les de fusta, moble i suro, on també s’hi faran demostracions i exhibicions. En aquest sentit, Bargalló va remarcar que “insistim molt en les famílies de l’FP que tenen molta petició, que van des de l’artesania, com la fusta -per això tenim una part de l’estand dedicada a la fusta amb la col·laboració el gremi de fusters-, a la robòtica i a la programació informàtica”. El conseller d’Educació ha destacat com a novetat un programa informàtic que serveix per “recomptar la gent que passa per l’estand, que han fet dos alumnes d’FP de Navàs, que mai havíem aconseguit amb cap programa professional”.
Durant el Saló el Departament presenta l’oferta per al proper curs dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, Programes de Formació i Inserció (PFI), ensenyaments artístics (disseny, música, dansa, circ i teatre) i ensenyaments esportius. De cara al curs vinent destaca que Educació oferirà un pla pilot de doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i amb arts plàstiques i disseny amb l’objectiu d’oferir més sortides acadèmiques i professionals a l’alumnat.
Espai de la formació professional

 

El Saló destina doncs un espai específic a l’FP, amb un taulell d’informació general dedicat a reforçar i ampliar la informació sobre els cicles formatius, PFI i itineraris formatius específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials. També comptarà amb un espai dedicat a l’FP dual, on es podrà resoldre el joc del “Repte FP Dual”, en què els visitants hauran de respondre unes preguntes sobre aquesta modalitat. Una d’elles és la presentació del joc ‘No t’escapis de la Indústria’, situat a l’espai d’FP, que vol apropar el món industrial als alumnes d’ESO.
En el mateix espai, destaca la família professional de fusta, moble i suro, que gaudirà enguany d’una atenció especial: amb la col·laboració del gremi de Fusta i Moble i de professors experts, s’informarà de l’oferta formativa i dels llocs de treball emergents en el sector. A més, cada dia del Saló hi haurà una activitat creativa relacionada amb la construcció amb fusta. I, a l’exterior, l’alumnat d’aquests estudis realitzarà un muntatge de peces de fusta –el pont de Leonardo- a la plaça Univers. Finalment, a l’estand d’FP, es mostraran les noves modalitats dels campionats de formació professional Skills, la de ciberseguretat i hi haurà una exhibició de robòtica i electricitat.
“Espai de diàleg” per a les famílies i els alumnes
 
Per primer cop el Departament  dedica un “espai de diàleg” en el marc del saló adreçat a les famílies i als alumnes, amb tallers i converses d’orientació guiats per experts amb l’objectiu que els estudiants puguin confirmar o descobrir  on volen dirigir-se a partir de les seves aptituds i els seus interessos. Alguns exemples de diàlegs són, en l’àmbit del batxillerat, el treball de recerca o el batxibac (doble titulació batxiller–baccalauréat). Pel que fa a la formació professional, hi haurà el testimoni d’empresaris i d’alumnes que parlaran dels requisits de formació, dels perfils professionals i de les necessitats de personal qualificat de les empreses.
Pel que fa a Batxillerat, al saló s’explicarà una de les novetats curs 2019-2020: una part del Treball de Recerca s’haurà de fer en anglès. Així mateix, hi haurà un punt d’informació sobre l’idCATmòbil, el mecanisme d’identificació i signatura electrònic. De fet, de cara al proper curs s’amplia, com a novetat, la preinscripció electrònica, que el curs passat es va incorporar en els cicles formatius de grau superior d’FP, i que enguany es podrà realitzar per a tots els cicles formatius de formació professional, tant de grau mitjà com de grau superior, i per a batxillerat.
A l’espai d’orientació, on professionals experimentats atendran als estudiants i a les seves famílies per resoldre qüestions generals relacionades amb tots els estudis, per primera vegada hi haurà dos despatxos que oferiran atenció personalitzada sobre els ensenyaments artístics i esportius, atès que en les darreres edicions del saló el Departament ha detectat un increment de l’interès  en aquests dos àmbits. Pel que fa als ensenyaments artístics superiors -art dramàtic, conservació i restauració de béns culturals, dansa, disseny i música- estaran presents en un espai situat al Palau 1.
Nova oferta per al curs 2019-2020
La principal novetat a l’oferta d’ensenyaments postobligatoris del curs 2019-2020 serà el pla pilot de doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i arts plàstiques i disseny que començarà amb sis grups, tres d’esports i tres d’arts i disseny, que es concretarà de la següent manera:
  1. Ensenyaments esportius:
o   Batxillerat + grau mitjà de Salvament i Socorrisme a l’Institut Ferran Tallada de Barcelona i a l’Institut de Vic.
o   Batxillerat + grau mitjà de Futbol a l’Institut de Vic.
  1. Arts plàstiques i disseny:
o   Batxillerat artístic + grau mitjà de Gràfica impresa a l’Escola d’Arts d’Olot.
o   Artístic + grau mitjà de Gràfica interactiva a l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega.
o   Artístic i Humanístic + grau mitjà de Decoració i Ceràmica a l’Escola d’Arts de Móra la Nova i Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre.
En FP hi haurà tres noves titulacions: els cicles de grau superior de Manteniment de Sistemes Electrònics i Aviònics en Aeronaus (que substitueix al de Manteniment d’Aviònica) i de Manteniment Aeromecànic d’Avions amb Motor de Turbina (que ocupa el lloc del de Manteniment Aeromecànic) i mitjà de Comercialització de Productes Alimentaris. Dins dels Programes de Formació i Inserció, hi ha les següents novetats: Auxiliar d’Activitats Ramaderes (s’oferirà en un centre privat) i Auxiliar de Manteniment de Vaixells (nou perfil que complementarà al de Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo). I, en els Itineraris Formatius Específics, hi haurà el nou perfil professional d’Auxiliar en Manteniment d’Instal·lacions Esportives.
En relació als Ensenyaments de Règim Especial, dins la branca d’arts plàstiques i disseny, es presenten les següents novetats: cicle de grau superior de Modelisme i Matriceria Ceràmica per la Indústria Alimentària (a l’Escola d’Art i Disseny de Tortosa), una doble titulació de grau superior d’Animació en Videojocs i Entorns Virtuals i Gràfica Audiovisual en Infografia 3D (a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià de Barcelona) i una doble titulació també de grau superior de la família de Disseny Industrial. En ensenyaments esportius, s’amplia l’oferta del grau mitjà de Salvament i Socorrisme a Catalunya. I finalment, respecte als ensenyaments d’idiomes s’implanta el nivell C2 d’anglès per primer cop a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI).
 
Preinscripció dels ensenyaments postobligatoris
 
Per als ensenyaments postobligatoris, la preinscripció per al curs vinent es podrà dur a terme del 14 al 21 de maig de 2019 en el cas de batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional, i d’arts plàstiques i disseny, i, del 29 de maig al 5 de juny de 2019, en el cas dels cicles de grau superior de formació professional, i d’arts plàstiques i disseny.
Switch to mobile version