Autor Societat
2 Març 2019 a 15:00

163 dones assassinades per homes

En vuit anys a Catalunya

Presentacio Feminicidis 2010-2017//Foto: diba

Presentacio Feminicidis 2010-2017//Foto: diba

Aquesta és una de les dades rellevants que recull l’informe “Feminicidis i altres assassinats de dones a Catalunya 2010-2017”, elaborat per Feminicidio.net en col·laboració amb la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere i la Diputació de Barcelona, que s’ha presentat a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, juntament amb l’anàlisi de les dades estadístiques del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre Violència de Gènere 2017.

Segons l’informe, de 2010 a 2017 Feminicidio.net va registrar 163 feminicidis i altres assassinats de dones a mans d’homes. El 93% dels casos van ser dones assassinades per homes coneguts i un 86%, víctimes de feminicidis, és a dir, assassinats de dones pel fet de ser dones.

La presentació ha anat a càrrec de la directora de Feminicidio.net, Graciela Atencio; de la magistrada, sòcia fundadora i vocal de l’associació Mujeres Juezas de España, Lucía Avilés; de la presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vila; i del diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia.

Segons Graciela Atencio: «L’Estat espanyol compleix de manera parcial amb la recol·lecció de dades exigides per la ICCS (International Classification of Crime for Statistical Purposes) ja que solament considera víctimes mortals oficials de violència de gènere a aquelles en el marc de la parella o exparella».

Atencio ha explicat que han pogut observar que durant l’any 2017 continua aquesta tendència: el 93,7% dels assassins eren coneguts de les víctimes ja que dels 16 casos registrats, només en un el victimari era desconegut. Aquest percentatge coincideix amb que la immensa majoria dels assassinats de dones comesos per homes coneguts són feminicidis: «El victimari és conscient i assassina a la dona per ser dona des de la seva masculinitat hegemònica o des d’algun dels seus rols de gènere en les societats patriarcals: (generalment) parella, fill, pare, amic,…», ha remarcat la directora de Feminicidio.net.

Aquestes conclusions posen el focus en el funcionament de la Justícia en l’aplicació de la Llei Integral de Violència de Gènere i en els feminicidis perpetrats a Catalunya i a la demarcació de Barcelona de 2010 a 2017.

En el cas de Catalunya, destaca que 1 de cada 10 casos són feminicidis familiars (perpetrats per altres membres de la família com ara fills, germans, nets, oncles o avis) i un altre 13% correspon a feminicidis no íntims (perpetrats per homes amb els quals la víctima no tenia una relació afectiva o familiar, com són veïns, amics o desconeguts).

Pel que fa a Espanya, aquest últim tipus és un 5% més comú a Catalunya que en la mitjana estatal (8%), com també ho són els feminicidis per prostitució (el 5% a Catalunya i el 3,5% en l’Estat espanyol), perpetrats majoritàriament per demandants de prostitució.

Graciela Atencio ha recalcat que «la tragèdia global d’aquesta època també consisteix a comprovar amb dades un dels crims que, si bé existeix des dels inicis de la humanitat, amb prou feines fa unes dècades, l’acadèmia i els moviments feministes van ser capaços de posar-li el nom de feminicidi, una barbàrie generalitzada que mereix ser visualitzada».

Anàlisi de les dades estadístiques 2017 sobre violència de gènere del CGPJ

El segon informe presentat avui és una anàlisi de dades estadístiques del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre violència de gènere de l’any 2017.

Les dades recollides consideren «deficient el tractament judicial de la violència de gènere» i alerten que un 85% de les 22.952 denúncies incoades a Catalunya el 2017 va quedar sense resoldre. De mitjana, només el 20% de les denúncies a Espanya acaba en condemna, mentre que a Catalunya aquest percentatge és del 15%.

El percentatge d’acusats condemnats de tots els que arriben a ser jutjats és també menor a Catalunya: del 55,8% de la mitjana estatal al 46,7% a Catalunya.

També s’ha posat de relleu que la taxa de feminicidi a Catalunya és de 4 per milió, molt per sota de la mitjana i que la tendència és a la baixa.

I encara una altra dada destacada, segons ha comentat la coordinadora dels informes, és que «si mesurem respecte a les denúncies, els Jutjats de Violència sobre la Dona catalans van acordar donar protecció a les víctimes en l’11,38% dels casos (a nivell estatal en el 15,66%)».

Feminicidio.net és un observatori independent de la societat civil que documenta feminicidis i altres assassinats de dones a l’Estat espanyol des de 2010. Estudia el subregistre oficial de víctimes mortals de Violència de Gènere, publicat per la Delegació del Govern, que s’ha reduït dràsticament a Catalunya en els últims anys. A més, denuncia la falta de reconeixement de víctimes d’altres tipus de feminicidi més enllà del feminicidi íntim (en el marc de la parella o exparella).

Durant l’acte de presentació, el diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha reiterat el compromís de la corporació en la lluita contra les violències masclistes i ha recordat que, en aquest mandat, s’han destinat 5 milions d’euros a través del programa integral de la Diputació contra les violències masclistes.

Informe_Feminicidis_2017

 

Switch to mobile version