Autor Societat
11 Gener 2019 a 15:00

Vinton Cerf, guanyador del XXX Premi Internacional Catalunya

És el primer cop que es premia un tecnòleg

Vinton Cerf XXXPremi Catalunya// Foto: Ruben Moreno

Vinton Cerf XXXPremi Catalunya// Foto: Ruben Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha proclamat Vinton Cerf, vicepresident de Google i un dels “pares” d’internet, com a guanyador del XXX Premi Internacional de Catalunya. Torra ha destacat “la contribució”d’aquest enginyer nord-americà, tant des del vessant tecnològic com cultural i social, “al desenvolupament d’internet com a infraestructura bàsica de la nostra societat, vetllant sempre perquè sigui una xarxa oberta a tothom.
El cap del Govern ha remarcat la vinculació de Cerf amb Catalunya, ressaltant que va ser president de l’organisme internacional que va autoritzar el domini .cat, i que “va actuar amb una imparcialitat i professionalitat lliure d’influències alienes, la qual cosa va acabar essent decisiva per a la consecució del primer domini d’una llengua a internet”.
 
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat de Catalunya per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Enguany havien concorregut 109 candidatures provinents de 50 països. El president lliurarà el premi a Cerf en el decurs d’una cerimònia que tindrà lloc el proper 25 de març, al Palau de la Generalitat.
Amb la concessió a Vinton Cerf, és el primer cop que es premia un tecnòleg. Els membres del jurat han valorat el fet que fou el creador del protocol IP, que està avui en la base de totes les comunicacions per internet, i que hagi esdevingut un interlocutor ineludible de qualsevol instància, pública o privada, que pretengui reflexionar o actuar en els àmbits social, polític o jurídic d’internet.
El president ha fet l’anunci en el decurs d’una roda de premsa que s’ha celebrat a la Sala Torres Garcia del Palau, acompanyat del professor Manel Sanromà, professor de matemàtica aplicada de la Universitat Rovira i Virgili i director del seu Departament d’Informàtica, i un dels impulsors de la candidatura de Vinton Cerf.
Switch to mobile version