Autor Cultura
20 Gener 2019 a 18:00

Tret de sortida a l’Any Joan Brossa

A càrrec de la consellera Laura Borràs

Presentació Any Brossa consellera Borras// Foto: Conselleria Cultura

Presentació Any Brossa consellera Borras// Foto: Conselleria Cultura

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va participar divendres en l’acte de presentació de l’Any Brossa, impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona. La roda de premsa de presentació va tenir lloc a la nova seu de la Fundació Joan Brossa, i hi han participat també el director de Cultura i Proximitat de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Carles Sala; el president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió; el comissari de l’Any Joan Brossa, Manel Guerrero, i el director del MACBA, Ferran Barenblit.
La consellera de Cultura va destacar el compromís del Govern i del Departament de Cultura amb l’Any Brossa i va anunciar que s’aprovarà la declaració com a commemoració oficial la setmana vinent, amb l’encàrrec del comissariat a Manel Guerrero.
L’Any Joan Brossa té com a objectius principals aconseguir l’edició i reedició de la poesia de Brossa, generar noves mirades a partir de l’obra del poeta i teixir una constel·lació brossiana que aculli totes aquelles entitats que vulguin retre homenatge al poeta. L’Any Joan Brossa serà comissariat per Manel Guerrero i coordinat des de la Fundació Joan Brossa per Judith Barnés.
Poeta, dramaturg i artista plàstic, Joan Brossa va néixer el 19 de gener del 1919. Per aquest motiu, ahir dissabte, coincidint amb el centenari del seu naixement, es donà el tret de sortida a l’Any amb l’acció poètica “100 poemes per a Joan Brossa“, que va tenir lloc a la seu de la Fundació.
La nova seu de la Fundació Joan Brossa serà l’epicentre d’aquesta celebració, que tindrà una difusió nacional i internacional. Entre les activitats més destacades que portarà a terme la Fundació Joan Brossa hi haurà l’exposició ‘Joan Brossa i la poesia experimental’, comissariada per Eduard Escoffet; un nou festival sobre art i poesia en acció, coordinat per Maria Canelles, i el cicle de diàlegs ‘Ens va fer Joan Brossa’.
Altra de les exposicions destacades de l’Any Brossa és Poesia Brossa, comissariada per Pedro G. Romero i Teresa Grandas i produïda pel MACBA, que iniciarà aquest any una itinerància internacional i viatjarà a diferents capitals d’Amèrica al llarg del 2019 i el 2020.
En l’àmbit de les publicacions, destaca l’edició del catàleg raonat de la poesia visual de Joan Brossa a càrrec de la Fundación Azcona i el tancament de l’edició del teatre complet Poesia escènica, d’Arola Editors, a cura de Glòria Bordons i d’Héctor Mellinas.
Altres esdeveniments rellevants de l’Any Joan Brossa seran el II Simposi Internacional Joan Brossa Els arbres varien segons el terreny, organitzat pel grup de recerca Poció. Poesia i Educació de la Universitat de Barcelona, i la presentació del documental Brossa, produït per Zeba Produccions, a la Filmoteca de Catalunya. El documental l’emetrà TV3.
L’Any Joan Brossa, amb el suport de la Fundació Joan Brossa, propiciarà nous projectes creatius contemporanis inspirats en l’esperit transgressor i innovador del poeta. Una mostra d’aquests projectes és la instal·lació visual i sonora de Cabosanroque No em va fer Joan Brossa, que en el marc del programa d’itineràncies del Departament de Cultura, es podrà visitar al llarg del 2019 a Can Manyé d’Alella, a la Sala Portal del Pardo del Vendrell, al Museu de Granollers, al Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, a la Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès, al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès i al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès.
Entre les institucions públiques i privades que col·laboraran amb l’Any Joan Brossa i la Fundació Joan Brossa cal destacar: MACBA, Escenari Joan Brossa, Teatre Nacional de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, El Born CCM, l’Auditori, Museu Jaume Morera (Lleida), Fundació Guillem Viladot (Agramunt), Museu del Joguet de Catalunya (Figueres), Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i Consorci de Biblioteques de Barcelona.
Switch to mobile version