Autor Economia
30 Gener 2019 a 10:00

Cecot valora molt positivament la reducció de l’atur

I la creació d’ocupació durant el 2018

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

L’atur a Catalunya va baixar en 27.900 persones (5,82%) el 2018 en comparació amb l’últim trimestre de 2017. Les dades que ha fet pet públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren la tendència a la baixa de la taxa d’aturats també a la resta de l’estat espanyol, on l’any 2018 ha baixat en 462.400 persones respecte l’any anterior i on s’han creat 566.200 llocs de feina. Segons l’INE és la major xifra en dotze anys.

Així doncs, el nombre d’aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació se situa en 451.400 persones a Catalunya i en 3.304.300 al conjunt de l’estat. Amb aquestes dades, i segons l’INE, l’atur se situa a dia d’avui en el 11,75% a Catalunya (nou dècimes per sota de la registrada el 2017, 12,63%) i 14,4% a Espanya (2,1 punts inferior al de 2017).

Aquestes dades, mantenen la tendència d’una millora clara en la creació d’ocupació des del 2008. Amb el descens de l’atur en 2018, s’encadenen sis anys consecutius de baixades després de sis anys d’increments. En 2018, Espanya va crear ocupació per cinquè any consecutiu després de sis anys destruint-ho. Així, l’any passat es van generar 566.200 llocs de treball, amb un ritme de creixement anual del 2,98%, superior al d’un any abans (2,6%).

La major part de les ocupacions creades l’exercici passat es van concentrar en el sector privat i destaca el fet que set de cada deu ocupacions que es van crear en 2018 els van ocupar espanyols, amb 404.800 nous llocs de treball (+2,4%), enfront de 161.400 noves ocupacions per a estrangers (+7,6%).

La creació d’ocupació en 2018 va afectar a tots els sectors menys a la indústria, que va destruir 3.000 llocs de treball (-0,1%). Tanmateix, l’atur va baixar en tots els sectors, principalment els serveis, amb 64.100 aturats menys (-5,2%); l’agricultura, que va perdre 25.900 aturats (-13%); la construcció, amb 19.200 aturats menys (-12,9%), i la indústria, que va registrar 2.900 aturats menys (-1,6%).

El nombre d’actius va augmentar en 103.800 persones en 2018, un 0,4% respecte a 2017, amb el que la població activa a Espanya va quedar constituïda per 22.868.800 persones, de les quals 19,56 milions estaven ocupades i 3,3 milions en atur.

Posicionament de la Cecot

La Cecot valora molt positivament les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) feta pública per l’INE i destaca la reducció de l’atur en comparació amb l’any anterior i l’increment de la creació d’ocupació en la majoria de sectors econòmics del país. Pel secretari general de la Cecot, “cal celebrar que, malgrat la incertesa política, Catalunya és una de les comunitats autònomes on més llocs de treball s’han creat, fet que demostra que l’economia segueix avançant, sent dinàmica i competitiva”.

La previsió de creixement de l’economia per 2019 (2,6%) a Espanya, ens fa dir que la tendència en la creació d’ocupació també creixerà. Probablement a un ritme inferior al que hem estat experimentant els darrers anys”, afirma David Garrofé, “i per això es fa necessari que el Govern comenci a implementar reformes estructurals en el marc laboral per ajudar a mantenir la tendència i adaptar el marc als actuals models econòmics que estem experimentant”, conclou el secretari general de Cecot.

Cecot considera que cal aplicar les reformes estructurals que els agents estan demanant fa molt temps per reduir atur, disminuir l’estructural i preveure la cohesió social en nous models econòmics i dinàmiques empresarials. “L’actual marc no encaixa amb els temps actuals”. Tot i que l’entitat comparteix l’increment del SMI implementat pel Govern aquest mes de gener, continua reiterant que proposar únicament pujades salarials no és la solució, “cal reduir les cotitzacions i no gravar el treball perquè l’increment de costos empresarials té un impacte directe sobre la competitivitat i pot frenar el creixement”. I des de l’entitat es reitera totes les propostes efectuades a l’administració per afrontar reformes estructurals i que integren els informes sobre Creixement econòmic i social – Població Activa; sobre Renda Bàsica Universal; sobre integració de règims en el cas dels autònoms; o sobre pensions.

Descarregueu aquí l’Observatori de l’actualitat laboral – 2018 elaborat per Fundació Cecot Persona i Treball

Switch to mobile version