Autor Economia
30 Desembre 2018 a 15:00

l’increment de les cotitzacions no és la reforma que els autònoms necessiten

Així ho considera Autcat

Autcat// logo

Autcat// logo

L’Organització d’Autònoms de Catalunya, Autcat, adscrita a la patronal catalana Cecot, considera que tot allò que impliqui una millora de la protecció dels autònoms és bo i positiu, però estima que, com en altres ocasions, aquesta millora acaba sent una mesura per justificar l’increment de 5 euros en les bases de cotització que s’ha aprovat en l’últim Consell de Ministres de l’any.

Tot i això, per a l’Autcat és una mesura parcial i no és la reforma en profunditat que els autònoms necessiten; ja que, com s’ha reclamat en diferents ocasions, la solució passa per equiparar els dos règims. En aquest sentit, el president de l’Autcat, Enric Rius, considera que “cal acabar amb aquest marc dual i impulsar una integració del règim dels autònoms al règim general que permeti establir un mecanisme on es pagui en funció dels ingressos, coherent amb el sistema de la Seguretat Social i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena”. Afegeix que “no hi ha cap raó de fons, ni tècnica, que justifiqui que el règim d’autònoms hagi d’estar separat del règim general”.

En el passat, antics règims especials com els treballadors de la llar i el règim especial agrari han passat a formar part del règim general segons la condició de treballadors per compte aliena o pròpia dels seus integrants; fins i tot els treballadors de la llar mantenen algunes particularitats en l’àmbit de la seva cotització i aquest fet no ha impedit la seva integració al règim general.

D’altra banda, mantenir el sistema diferenciat no dona resposta a les noves formes de treball que demanda la situació econòmica actual i contribueix indirectament a la proliferació de la figura dels “falsos autònoms” per l’abaratiment dels costos socials, fruït d’un empitjorament voluntari de l’assegurament de l’autònom. Amb aquesta integració s’eliminaria d’origen aquest problema (que no es pot resoldre sols a base de imposar sancions), al trobar-se tots integrats en el mateix règim.

Switch to mobile version