Autor Economia
23 Octubre 2018 a 10:00

El biogàs i la biomassa bon exemple d’economia circular

Dona valor econòmic al territori

Biomassa Biogàs Teresa Jorda, Anna Erra, Valenti Junyent

Biomassa Biogàs Teresa Jorda, Anna Erra, Valenti Junyent

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, conjuntament amb l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i el conseller Econòmic i Comercial de l’Ambaixada de Dinamarca, Lars Gade Home, van inaugurar la Fira de Biomassa de Catalunya i el 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins a Vic
L’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola és una de les línies estratègiques prioritàries del Govern de la Generalitat de Catalunya pels importants beneficis ambientals, socioeconòmics i energètics que comporta.  En aquest sentit, la consellera Teresa Jordà va explicar que “hem d’activar la gestió forestal dels nostres boscos a través de l’aprofitament energètic i, especialment, de l’aprofitament tèrmic de la biomassa de proximitat”.
La utilització de la biomassa forestal com a combustible renovable i de proximitat valoritza un tipus de fusta sense ús a Catalunya, la qual cosa millora el balanç econòmic de les actuacions i les fa més sostenibles. Aquest fet afavoreix els treballs de gestió en més superfície, i, per tant, la creació de llocs de treball en zones rurals. La consellera va voler posar èmfasi en la importància de la biomassa i el biogàs com a clar exemple de l’aprofitament i la valorització de recursos naturals per impulsar l’economia circular. Un impuls que “s’ha de fer d’acord amb tots els actors dels sectors implicats i establint els mecanismes de co-gestió republicana”, va afegir la consellera.
Una de les prioritats del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és activar la gestió forestal dels boscos de Catalunya a través de l’aprofitament energètic. Aquesta gestió contribueix a garantir una silvicultura sostenible, imprescindible per a la conservació del medi natural, i, alhora, reduir el risc d’incendis associat a l’acumulació de combustible als boscos de Catalunya. La producció de biogàs a partir de dejeccions o altres subproductes orgànics és també una font d’energia renovable i representa una sortida que revaloritza la cogeneració dels purins.
Un increment superior al 10% de biomassa forestal per a usos tèrmics
 
L’estratègia de la biomassa que desenvolupa el Govern de la Generalitat prioritza l’aprofitament dels usos energètics de la fusta atenent criteris d’eficiència i de no dependència de les energies fòssils. Els resultats del balanç de l’any 2017 van confirmar una evolució positiva del sector de la biomassa per a usos tèrmics respecte de l’any 2016. Concretament, l’augment va ser d’un 10,1%. A més, el consum de biocombustibles sòlids d’origen forestal (pèl·lets i estella) ha augmentat en conjunt el 24,4%. Això es considera un fet positiu perquè l’estella i el pèl·let són productes elaborats que s’utilitzen en tecnologies eficients i amb certificacions voluntàries de qualitat. En el període 2012-2017, s’han executat 2.768 instal·lacions amb una potència de 241,8 MW.
Switch to mobile version