Autor Societat
1 Setembre 2018 a 15:00

La Generalitat passa a formar part de l’Open Data Charter

Reconeixement internacional per a la política de dades obertes

Ernest Maragall Conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència//Foto: Govern

Ernest Maragall Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència//Foto: Govern

El conseller Ernest Maragall destaca que aquest reconeixement evidencia que “la feina i la solvència de Catalunya no són una casualitat i necessitem estar presents en els debats europeus i més enllà”
La Generalitat fa una aposta ambiciosa per promoure les dades obertes i s’uneix a l’Open Data Charter (ODC), una organització internacional formada per més de 70 governs nacionals i locals i organitzacions que treballen per fer més eficaç i transparent el flux de dades que es comparteixen amb la ciutadania per a que aquestes es puguin reutilitzar.
Les dades obertes són dades digitals que es posen a disposició de la ciutadania per ser consultades, usades i distribuïdes lliurement. Segons l’Open Data Charter, les dades han de complir els següents principis:
–          Dades obertes per defecte
–          Publicades a temps i de forma comprensible
–          Accessibles i fàcils d’utilitzar
–          Comparables entre sí
–          Han d’afavorir la transparència
–          Han de fomentar el desenvolupament i la innovació dins la societat
Formar part de l’Open Data Charter significa que la Generalitat es compromet a adoptar aquests principis en la gestió de les seves dades obertes i a treballar amb tots els actors implicats per fomentar i impulsar els objectius de l’organització.
En una entrevista a Onda Vasca, el conseller Maragall ha reivindicat que “la feina i la solvència de Catalunya no són una casualitat” i que “necessitem estar presents en els debats europeus i més enllà i fer-ho amb normalitat” i ha posat com a exemple que “des d’ahir formem part de l’Open Data Charter”.
La Generalitat treballa en l’alliberament de les seves dades des de l’any 2010, quan es va posar en marxa el Projecte d’obertura de dades públiques de la Generalitat. Govern Obert significa, entre d’altres, retre comptes de forma continuada a la ciutadania, un fet que és possible en gran mesura gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació, que permeten a l’Administració oferir de forma instantània grans quantitats d’informació de manera actualitzada i permanent, i que fan visible l’activitat que es fa des del Govern.
Que les dades es difonguin democratitza la informació pública i beneficia la ciutadania. També millora l’eficàcia i l’eficiència de l’Administració, a més de  fomentar la recerca i la innovació.
Són membres de l’ODC els governs d’Austràlia, Argentina, Canadà, Colòmbia, Corea del Sud, Costa Rica, Filipines, França, Guatemala, Itàlia, Mèxic, Nova Zelanda, Panamà, Paraguai, Regne Unit, Sierra Leone, Ucraïna, Uruguai i Xile, així com les ciutats de Buenos Aires, Madrid o Montevideo, entre d’altres, la província d’Ontario o els estats de Mèxic i Nuevo León.
Podeu seguir les notícies sobre dades obertes a @opendatacat
Switch to mobile version