Autor Societat
24 Setembre 2018 a 15:00

La Generalitat invertirà 30 milions addicionals a Barcelona

 Per ampliar en 800 habitatges el parc social

Reunio Consorci Habitatge Barcelona Quim Torra Ada Colau// Foto: Conselleria Territori

Reunio Consorci Habitatge Barcelona Quim Torra Ada Colau// Foto: Conselleria Territori

El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van encapçalar divendres la Junta General del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, i han acordat un paquet de mesures que permetran ampliar en 800 el nombre d’habitatges destinats al parc social de la ciutat. El conseller de Territori i Sostenibilitat i president del consorci, Damià Calvet, ha detallat que 350 nous habitatges sortiran de captar pisos del mercat privat, 400 s’adquiriran per tanteig a entitats financeres i 50 més a través de l’expropiació de l’ús d’habitatges buits. “Estem compromesos amb l’habitatge, forma part del nostre pla de Govern i és una prioritat de legislatura”, va destacar el conseller.
Una primera mesura és que la Generalitat col·laborarà amb l’Ajuntament de Barcelona a mobilitzar habitatges del parc privat per destinar-los a lloguer social a través de la taula del tercer sector. Aquesta iniciativa permetrà captar 350 habitatges els propers quatre anys i el Govern hi destinarà 4 milions d’euros. Segons aquest programa 60/40 el Govern assumeix el 60% del cost del lloguer que els beneficiaris no poden assumir i l’Ajuntament, el 40% restant.
De la reunió d’avui del consorci també n’ha sortit el compromís d’invertir 40 milions d’euros per adquirir, per la via del tanteig i retracte, habitatges d’entitats financeres procedents d’execucions hipotecàries. “Aquests pisos són el producte de la crisi immobiliària però és una oportunitat que ens passa per davant i l’hem d’aprofitar”, va declarar. Dels 40 milions, 20 els aportarà la Generalitat, que adquirirà habitatges directament, i els altres 20 aniran a càrrec de l’Ajuntament, que s’acollirà a la línia d’ajuts de l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya“amb la qual cosa el finançament també anirà a càrrec de la Generalitat”, va exposar Calvet.
En aquest cas, s’han establert uns criteris de priorització per a la compra que són:
·         Habitatges buits que permetin, per les seves característiques, resoldre casos de mesa favorables pendents d’adjudicació d’habitatge.
·         Habitatges ocupats per persones o unitats familiars que estiguin en el sistema de meses d’emergències i/o comptin amb informes socials favorables que acreditin elevats nivells de risc de vulnerabilitat social.
·         Habitatges amb lloguer social vigent.
Una tercera línia d’actuació serà la d’aconseguir pisos socials a través de l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits per a destinar-los a lloguer social, que suposarà poder recuperar uns 50 pisos. “En aquest acord hi hem pogut arribar després que ara fa uns mesos el Tribunal Constitucional aixequés la suspensió d’alguns articles de la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió social, concretament l’article 15 que permet aquesta expropiació temporal de l’ús”, va manifestar.
Calvet va reclamar a l’Estat “que retiri els altres recursos que té no només sobre aquesta llei sinó també sobre la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”I va instar l’Ajuntament de Barcelona “que ens ajudi que l’Estat aixequi aquests recursos per desenvolupar amb la màxima capacitat les polítiques d’habitatge”.
5 milions per a l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona
Finalment, el titular de Territori i Sostenibilitat va avançar que la Generalitat, “malgrat que els recursos del Pla Estatal d’Habitatge són els mateixos que l’any anterior i no han augmentat”, s’ha compromès a subvencionar les actuacions de promoció d’habitatge social que l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona té previst iniciar aquest any i que estan pressupostades en 5 milions d’euros. “Tot i que els recursos del pla estatal són insuficients nosaltres ens comprometem a cobrir les necessitats de subvenció per a la promoció de pisos socials de l’Ajuntament de Barcelona”, va destacar.
La Generalitat destina anualment 30 milions al consorci
La inversió de 30 milions per part de la Generalitat acordada divendres en el marc del Consorci de l’Habitatge de Barcelona són uns recursos addicionals que se sumen als 30 milions que la Generalitat aporta cada any al consorci per a altres conceptes, com els ajuts al pagament del lloguer, els ajuts urgents per a famílies amb risc d’exclusió i a rehabilitació, entre d’altres.
Respecte a la proposta de l’Ajuntament de Barcelona que els promotors destinin un 30% dels pisos que construeixin a habitatge social, Calvet ha insistit que la Generalitat coneixerà el projecte quan arribi a la Subcomissió d’urbanisme de Barcelona i què allà serà quan s’analitzarà tècnicament la proposta.

El conseller, però, va deixar clar que, d’entrada, “qualsevol iniciativa que suposi incrementar el parc públic de lloguer l’observem positivament”. Ara bé, va matisar que concretament en la proposta barcelonina “hi ha dos aspectes que ens preocupen: la territorialitat, perquè el problema de l’habitatge no és només de la ciutat de Barcelona sinó de tota la conurbació i ens agradaria que una proposta d’aquestes característiques tingués una visió metropolitana; i segon, hi ha aspectes tècnics al voltant de la densitat que cal estudiar bé”.

Switch to mobile version