Autor Societat
12 Setembre 2018 a 10:00

Comença la Cimera Global d’Acció Climàtica

A San Francisco, des d’avui i fins divendres

Global Climate Action Summit// logotip

Global Climate Action Summit// logotip

Una delegació del Govern català encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, participa des d’avui 12 i fins al divendres 14 de setembre a San Francisco (Califòrnia) a la Cimera Global d’Acció Climàtica, una cita d’abast internacional que se celebra per primera vegada, amb l’objectiu de fer balanç dels compromisos complerts després de l’històric Acord de París del 2015, assolit dins la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. La trobada, que aplegarà líders mundials de regions de tot el món, també servirà per consensuar nous reptes de futur en cinc àrees diferenciades, que serviran de cara a la propera cimera COP24 que se celebrarà el novembre a Polònia. Les àrees a explorar són:
  • Sistemes d’energia saludables
  • Creixement econòmic inclusiu
  • Comunitats sostenibles
  • Custòdia del territori
  • Inversions transformadores del clima
A més del conseller Calvet, integraran la delegació catalana la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius.
Durant la cimera, els líders i representants dels governs participants s’alinearan per consensuar reptes comuns, com ara el camí a seguir cap a la descarbonització de l’economia en l’horitzó 2050, el transport zero d’emissions, amb el 100% de nous vehicles elèctrics el 2030 el compromís de producció d’energia elèctrica renovable el 2040, i l’eficiència energètica d’edificis, amb el compromís que el 100% dels edificis de nova construcció siguin neutres en carboni.
 
Assemblea General de l’Under2 Coalition
Entre els actes en què Catalunya participarà hi ha l’Assemblea General de l’Under2 Coalition (U2C), el grup format per més de 200 governs regionals compromesos a mantenir l’augment de temperatura mundial a menys de 2ºC, que representen més de 1.300 milions de persones, impulsat en el marc de l’organització The Climate Group, de la qual Catalunya és membre en tant que integra el seu Comitè Executiu. El conseller Calvet intervindrà en el transcurs de l’Assemblea, que tindrà lloc dimecres a les 10h (hora local).
Catalunya va signar els compromisos de l’U2C el maig del 2015, esdevenint un dels 11 membres fundadors de la coalició, que lluita per limitar les emissions a menys del 80%, o assolir un nivell d’emissions per càpita de menys de 2 tones anuals de CO2 el 2050.
Cap al residu zero
D’altra banda, en el marc de la cimera, el conseller Calvet participarà dijous a les 14.30h (hora local) en una taula rodona sobre l’estratègia cap a societats i economies que tendeixen cap al residu zero, basades en l’economia circular. A més, el viatge servirà per estrènyer relacions amb representants d’administracions i institucions públiques i privades referents en la lluita contra el canvi climàtic, així com per afavorir contactes amb persones de relleu internacional expertes en la matèria. En aquest sentit, la delegació catalana durà a terme reunions bilaterals amb els representants dels governs de Califòrnia, Gal·les, i Baden-Württemberg, i amb persones expertes i del sector empresarial.
Finalment, dimecres a les 18h (hora local), el conseller Calvet, acompanyat de la resta de membres de la delegació catalana, mantindrà una trobada amb membres i representants de la comunitat catalana a Califòrnia.
Catalunya, referent en l’acció climàtica
 
Catalunya es va convertir en pionera al sud d’Europa amb l’aprovació de la Llei del canvi climàtic, l’agost del 2017. És un dels primers governs a nivell mundial que disposa d’un text legislatiu que marca el camí a seguir en els propers anys en la lluita climàtica.
Aquesta llei incorpora elements innovadors i ambiciosos, com ara l’obligació de desenvolupar pressupostos de carboni, o una fiscalitat ambiental que permeti reduir les emissions de GEH. També permetrà disposar de recursos econòmics per actuar tant en matèria d’adaptació com de mitigació al canvi climàtic i en protecció del patrimoni natural.
Switch to mobile version