Autor Economia
23 Setembre 2018 a 10:00

Aportació extraordinària de la Diputació de 12.803.898€ als governs locals

Per impulsar els projectes FEDER

Marc Castells Diputació Elsa Artadi Govern//Foto: Oscar Ferrer Diba

Marc Castells Diputació Elsa Artadi Govern//Foto: Oscar Ferrer Diba

El president de la Diputació, Marc Castells, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Elsa Artadi, es van reunir aquest divendres al Palau de la Generalitat per abordar aspectes sobre el finançament dels governs locals, en especial sobre el Programa Operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020.

A la roda de premsa posterior a la reunió, Marc Castells va anunciar que la Diputació destinarà 12.803.898,47€ als projectes FEDER impulsats pels ajuntaments i consells comarcals de la demarcació, amb la voluntat de “premiar projectes excel·lents, fets des dels territori. Aquesta nova ajuda permetrà, com va dir el president, “enfortir el múscul del territori, un múscul de les entitats locals, de tota aquella gent que està treballant per fer del nostre país un país d’oportunitats, un país on es generi riquesa, on es creï ocupació i, per tant, un país ben fort.

El suport de la Diputació als governs locals de la demarcació suposarà un màxim del 25% del cost per a cadascun dels projectes ja escollits pel Govern de la Generalitat, a més, del 50% de finançament previst per part del fons europeu. El 25% restant anirà a càrrec dels propis governs locals o altres subvencions d’entitats públiques o privades.

El president de la Diputació va posar èmfasi en la complexitat dels fons FEDER, fet que garanteix “que tots els projectes seleccionats pel Govern de la Generalitat de Catalunya són projectes que tenen una potència molt important pel territori.

A més, Castells també ha destacat que “són projectes que generaran efecte multiplicador, un efecte que generarà la capacitat de fer un territori més sostenible, un territori més vertebrat, afirmant que “aquest és l’objectiu que té la Diputació de Barcelona.

D’altra banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha destacat el paper de la Diputació de Barcelona, important per estar sempre “al costat dels ajuntaments  i dels ens locals a l’hora d’impulsar projectes”; al mateix temps que ha posat en valor els fons FEDER ja que és una eina que permet “realitzar projectes que són ambiciosos i que no es podrien realitzar des d’una única administració.

Dues línies de subvenció

Els projectes que es podran acollir als nous ajuts convocats per la Diputació, es divideixen en dues línies de subvenció. Per una banda, l’eix prioritari 4, que permet afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors; i l’eix prioritari 6, que té la voluntat de conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos. D’altra banda, els fons FEDER també subvencionaran projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT).

En particular, l’eix 4 aposta per augmentar la participació i distribució de les energies renovables per a usos tèrmics; oferir suport a l’eficiència energètica, a la gestió intel·ligent de l’energia i de l’ús d’energies renovables en les infraestructures publiques i els habitatges; així com millorar l’eficiència energètica i reducció d’emissions de CO2 en l’edificació i en les infraestructures i els serveis públics.

D’altra banda, l’eix 6 promou la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural; al mateix temps que vol protegir, desenvolupar i promoure les àrees naturals, en particular, les d’interès turístic.

Finalment, els PECT són iniciatives impulsades pels agents del territori i liderades per les entitats públiques locals amb la voluntat d’articular projectes i actuacions per a la transformació econòmica del territori, amb un fort component d’innovació.

Entre els projectes seleccionats per la Generalitat i que podran acollir-se a la nova línia d’ajuts de la Diputació, poden destacar-se la rehabilitació energètica de l’edifici B de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat; el projecte d’eficiència energètica, promoció i generació d’energies renovables de Sant Pere de Ribes; la Fase 2 del VINSEUM de Vilafranca del Penedès; i l’aposta pel geoturisme com a eix vertebrador per a la dinamització turística i econòmica del Bages.

També destaca la incentivació de les indústries del disseny d’Igualada-Anoia i el Health Care Innovation LAB Orbital 40 (Terrassa).

Switch to mobile version