Autor Articles i estudis
19 Maig 2018 a 12:00

Hiperhidrosi: posa la suor a ratlla i que res et pari!

bellezaactiva hiperhidrosi

bellezaactiva hiperhidrosi//Foto:bellezaactiva

Suar és una cosa normal i fins i tot necessari per als éssers humans. No obstant això, quan la transpiració és excessiva parlem d’hiperhidrosi, una malaltia no greu però sí molesta, ja que afecta el dia a dia dels qui la pateixen i també a la seva autoestima. La hiperhidrosi afecta el 3% de la població, és a dir, a 1,4 milions de persones a Espanya. El que moltes no saben -o no saben encara-, és que es tracta d’una condició mèdica reconeguda i tractable.

Com funciona la suor?
Com ens expliquen des dels Laboratoris Dermatològics Ducray, a través de la suor es regula la temperatura del cos. Així, per conservar una temperatura constant a 37ºC, l’organisme disposa d’un sistema de termoregulació, controlat pel sistema nerviós, que refreda el cos mitjançant la suor produïda per les glàndules sudorípares. Dins d’aquestes distingim entre:

  • Glàndules eccrines: estan repartides en les mans, els peus i el cap. S’activen contínuament, sobretot després dels esforços físics. Emeten una suor vàter compost d’aigües i sals.
  • Glàndules apocrines: són presents a les zones genitals ia les aixelles. S’activen sota l’efecte de les emocions, com l’estrès, la por o l’estimulació sexual. La suor que secreten està compost per lípids i proteïnes que es degraden pels bacteris de la flora cutània, el que produeix mala olor.

Quan aquest sistema funciona bé, el cos emet de 0,5 a 1 litre de suor al dia, i fins a 8 litres en cas d’esforços intensos o pics d’estrès.

Què és la hiperhidrosi?
Quan el sistema del qual acabem de parlar s’accelera, la transpiració es desarregla, donant pas a una sudoració excessiva. Es manifesta per una humitat tres o quatre vegades superior que en el cas d’una transpiració normal, que es concentra principalment a les aixelles, els palmells de les mans i dels peus. També pot produir-se en altres parts del cos, com l’esquena, la cara, el pit o la cara posterior dels genolls.

A més, cal distingir dos tipus d’hiperhidrosi. La primària sol presentar-se de forma més localitzada i sense causa aparent. La secundària succeeix com a resultat d’una altra afecció mèdica i es manifesta en una superfície més gran del cos.

En qualsevol dels casos, la persona que pateix hiperhidrosi experimenta una alteració profunda de la seva vida social i íntima. Sentir vergonya al llevar-se la americana perquè la roba està mullada o a l’hora de donar una encaixada de mans, tenir dificultat per manejar objectes amb les mans humides… Aquesta minva en la qualitat de vida pot comportar efectes psicològics greus, com depressió i ansietat.

Què pots fer?
El primer consell i el més important si pateixes hiperhidrosi és que vagis a un metge, ja que ell podrà donar-te un tractament específic per al teu cas.

De tota manera, és interessant que sàpigues que hi ha diferents tractaments aplicables. En els casos més lleus, pot ser suficient l’ús d’antitranspirants, una manera cosmètica i no invasiva de mantenir la sudoració excessiva a ratlla. El seu component principal, les sals d’alumini, clou de manera parcial i reversible els conductes de les glàndules sudorípares, reduint la quantitat de suor que produeixen. Si en alguna ocasió has tingut problemes de picor en utilitzar un antitranspirant, has de saber que el veritable causant és l’alcohol que inclouen, en la formulació, alguns productes, i no les sals d’alumini.

Entre els tractaments dermatològics destaca la toxina botulínica de tipus A (més coneguda com Botox), que pot aplicar-se tant a les aixelles com en els palmells de les mans i dels peus. El que fa és generar un bloqueig de la funció de les glàndules sudorípares, reduint la producció de suor en aquestes zones durant almenys sis mesos. Una altra opció és la Iontoforesis, que introdueix ions en la pell a través d’un corrent elèctric, “desconnectant” les glàndules sudorípares temporalment. En els casos més extrems es pot optar per tractaments quirúrgics, però és un tractament molt dràstic que només ha de ser pres en compte en circumstàncies molt determinades. Aquests tractaments tenen un inconvenient i és que poden produir que la suor prengui altres camins per manifestar-se. Per exemple, es pot eliminar dels palmells de les mans però manifestar-se en l’esquena, o la cara…

En casos lleus pots seguir algunes pautes útils en el teu dia a dia, com les que apunten des d’Eucerin: evitar menjars especiats, l’alcohol i el cafè; no exposar-se al sol; vestir robes amb fibres naturals com el cotó; triar colors clars o molt foscos per ocultar els signes de sudoració; i utilitzar folres protectors per les aixelles.

Per: www.bellezaactiva.com/AMIC

Switch to mobile version