Autor Sanitat
2 Febrer 2018 a 10:00

S’inicia el descens de la grip

Aquesta temporada

Finalitza l'epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l'Intitut Català de la Salut

Finalitza l’epidèmia de grip a Catalunya // Imatge del web de l’Intitut Català de la Salut

La taxa d’incidència de síndromes gripals ha disminuït durant l’última setmana un 24,8% respecte a l’anterior, amb una incidència de 321,76 casos per 100.000 habitants. Això correspon encara amb un nivell moderat d’intensitat respecte del llindar epidèmic establert per aquesta temporada, de 109,4 casos per 100.000 habitants. L’activitat gripal hauria arribat al seu pic la setmana passada, iniciant el descens d’activitat per aquesta temporada.

Així, durant la setmana del 22 al 28 de gener, els casos de grip han disminuït especialment, en el grup de menors de 14 anys, mentre que en el de majors de 64 anys es manté estable.
Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 22 al 28 de gener s’han registrat 37 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 750. A més, el 70,5%, no estaven vacunats. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2017-2018).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 22 al 28 de gener, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 70.013 urgències, de les quals 8.164 han requerit ingrés hospitalari (11,6% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 0,6% i els ingressos hospitalaris s’han reduït un 0,2%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2017, l’activitat urgent ha crescut un 5,1% i el nombre d’ingressos s’ha reduït un 1%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 77,8% són pacients adults (54.431), mentre que el 22,2% restant correspon a població pediàtrica (15.562).En relació amb la setmana anterior, s’ha reduït un 0,5% el pes dels pacients pediàtrics, mentre que ha augmentat el de la població adulta en el mateix percentatge.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 26.153 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 37,3% del total de les urgències, un 0,4% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 22 al 28 de gener s’han atès un total de 754.199 visites, un 2,9% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades durant aquesta setmana, 727.867 s’han fet als centres d’atenció primària i 26.332 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 17% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 46% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 37% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 3% més de visites
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 22 al 28 de gener han atès un total de 22.519 visites, un 3% menys que la setmana anterior.
 
Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 35.975 casos aquesta setmana dels quals 2.453 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa una disminució dels casos d’un 4,13% i una reducció de les visites domiciliàries d’un 2,7%.
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els seus plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment.
L’objectiu final d’aquests plans de contingència és que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Els plans es concreten en la posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, en la millora de fluxos de pacients entre dispositius, en la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i en el reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària entre d’altres.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Switch to mobile version