Autor Economia
9 Febrer 2018 a 15:00

Avui finalitza la fira Fruit Logística de Berlín

Hi han participat 13 empreses catalanes

fira fruit berlin

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació d’empreses catalanes del sector de la fruita, sota  la marca Catalunya, en la fira Fruit Logística, el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, que té lloc a Berlín (Alemanya) des de dimecres i fins avui, i que compta amb la presència del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol.
L’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Logística cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, i cítrics. A més, el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta tot l’any, ja que les centrals fructícoles compten amb una important capacitat frigorífica.
Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector. En la darrera edició hi van participar 3.077 expositors de 84 països, amb una afluència de 76.238 de 130 països de l’àmbit de la comercialització, la importació, i la distribució. El total de superfície d’exposició serà enguany de 124.820 m2.
Empreses catalanes participants:
Actel Grup, de Lleida
Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), de Lleida
Catafruit – Grupo Català, de La Portella (Segrià)
Cítrics Terres de l’Ebre, de Camp-Redó (Baix Ebre)
Copa Fresh SA, de Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben SL, de Lleida
Diego Martínez, de Barcelona
Fructícola de L’Empordà –  IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà)
Fruites Font, de Torres de Segre (Segrià)
Girona Fruits SCCL – IGP Poma de Girona, de Bordils (Gironès)
Giropoma – Costa Brava – IGP Poma de Girona, d’Ullà (Baix Empordà)
Mercabarna
Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
A més, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, mostra a Fruit Logística els programes de R+D per a aquest sector.
Un sector agrari de pes a Catalunya
La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització.
Catalunya és la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix. Prop de 50 mil hectàrees del total de les seves terres de cultiu es destinen a plantacions de fruita. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal. La importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35 % del préssec i la nectarina que es produeix a l’Estat és catalana. Altres cultius, com la cirera, la pruna i l’albercoc són menys representatius i no superen el 10% de la producció estatal.
Ateses les característiques edafoclimàtiques, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites de gran qualitat i molt apreciada en els mercats internacionals. I aproximadament, el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora.
Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica i Regne Unit. No obstant això, diversos països de l’Est europeu, alguns d’ells també països comunitaris com Polònia, Rússia, Bielorússia, Lituània i Eslovàquia, són un gran mercat i alguns països àrabs com Algèria, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units han anat creixent els darrers anys. En pera, destaquen com a països receptors Itàlia, principalment, a més de França i Alemanya. També s’envien peres a Brasil, Israel i Aràbia Saudita. Finalment, en poma, cal destacar França com a principal país destinatari; i en menor mesura també hi ha exportacions a Portugal, Alemanya i Regne Unit com països europeus i a Algèria, Aràbia Saudita, i Marroc.
Switch to mobile version