Autor Articles i estudis
4 Novembre 2017 a 12:00

El que cal saber sobre els diferents tipus de caiguda del cabell

bellesa caiguda cabell

Símbol de força, de seducció o de classe social la cabellera ha tingut, des de l’origen de la civilització, una gran importància per als homes i les dones. D’aquesta manera, la pèrdua dels cabells suscita nombroses inquietuds i interrogants, i necessita una presa de posició adaptada. Quines són les seves causes? Quins tipus de caiguda del cabell hi ha? Resolem tots els dubtes.

El primer pas el fenomen patològic. Després de pentinar o raspallar els cabells, ens trobem algun que un altre pèl a la pinta o raspall, però… a partir de quin nombre de cabells aquesta caiguda és preocupant o no? Per a la teva tranquil·litat, et revelem que només podem parlar de fenomen patològic quan la pèrdua és superior a 60 cabells per dia.

Segons estudis recents, s’estima que el 25% de les dones presenten una pèrdua de cabells als 40 anys i, un de cada dos està afectada per aquest problema als 50 anys. La calvície afecta el 40% dels homes de 30 anys, al 50% als 50 anys i al 80% als 65 anys.

Diferents alopècies
Existeixen tipus d’alopècies, difuses i localitzades. Aquestes últimes provenen, en general, de mecanismes particulars, infecciosos o traumàtics.

La més freqüent de les alopècies difuses, és l’Alopècia Androgenètica que afecta tant l’home com la dona, i és el resultat de l’associació de tres factors: genètic, hormonal i vascular. Els altres tipus de alopècies difuses, menys freqüents són:

  • Alopècies reaccionals, que apareixen de 2 a 4 setmanes després d’un esdeveniment desencadenant: part, febre elevada, intervenció quirúrgica, hemorràgia aguda, xoc psicoafectiu i en certs casos després de tractaments capil·lars agressius.
  • Alopècies atribuïdes a elements tòxics: tal·li, arsènic, àcid Bòric… i més freqüentment alguns medicaments com anticancerígens, anticoagulants orals…

Les dones i la caiguda del cabell
En la majoria dels casos la caiguda dels cabells de la dona és reversible, reaccional, lligada a certs factors com desequilibris hormonals, units a una contracepció mal adaptada, un part, la menopausa… Les causes poden també ser d’origen psíquic: estrès, depressió, o nutricional: alimentació desequilibrada, dietes amb mancances en vitamines i oligo-elements…

Cal tenir en compte les malalties infeccioses, els efectes secundaris d’alguns medicaments, el cansament per temporades, la contaminació de les ciutats. En els casos de desequilibris hormonals, la hiperandrogenia és una anomalia més especial que resulta d’una malaltia. L’edat no comporta, obligatòriament, una caiguda de cabell, però amb els anys, el creixement del cabell es redueix i la fibra es fa menys gruixuda, de manera que la cabellera perd densitat.

Els homes i la caiguda del cabell
En els homes la causa principal de la caiguda dels cabells és d’origen genètic i hormonal (androgen-genètica).

Des del naixement, els cicles pilosos estan programats. El normal és de 25 a 30 cicles amb una durada aproximada de 3 a 5 anys per a cada un d’ells. Per diferents motius, aquests cicles poden alterar-se i escurçar-se. I a poc a poc el capital capil·lar s’esgota.

Les arrels dels cabells i les seves glàndules sebàcies estan sota el control hormonal, dels andrògens, sobretot. La més important d’aquestes hormones és la testosterona que es transforma en hidrotestosterona sota la influència d’un enzim, la 5-a-reductasa. En el cas d’una hiperactivitat d’aquest enzim, els cicles pilosos s’acceleren amb una fase de creixement escurçada, el que redueix la vida del cabell. La glàndula sebàcia, estimulada pels mateixos motius, produirà massa sèu, factor que agreuja la caiguda dels cabells.

Estrès i caiguda del cabell
L’estrès, trastorn d’aquest segle, pot provocar una caiguda del cabell en homes i en dones. L’estrès és generador de radicals lliures i indueix un desequilibri del sistema nerviós vegetatiu i particularment del sistema simpàtic, que exerceix un control sobre la pressió sanguina, i la vasoconstricció dels vasos sanguinis. Quan sota els efectes de l’estrès el sistema simpàtic s’altera, la vasoconstricció a nivell de la papil·la dèrmica s’amplifica, la irrigació sanguínia empitjora, i la menor vascularització del bulb provoca progressivament la seva atròfia.

Podem observar després d’un violent estrès que apareixen 6 mesos més tard plaques de pelada. Però la caiguda de cabell deguda a un estrès excessiu és sempre reversible. Els massatges, generant descans i relaxació i estimulant la circulació sanguínia local són una ajuda important en aquest tipus de caiguda del cabell.

Per: bellezaactiva.com / AMIC

Switch to mobile version