Autor Articles i estudis
12 Octubre 2017 a 18:00

Pseudomona syringae, el bacteri capaç de fer ploure

ireneu pseudomona

foto: Todofondos.com

Quan observem la natura amb una mica de calma i deteniment (per exemple durant les vacances), no deixa de sorprendre’ns la quantitat d’éssers vius que interactuen entre si i com arriben a crear unes relacions totalment increïbles… sobretot si ens prenen pel buirac d’un sastre (veure Una solució al mosquit tigre). Els científics, tafaners professionals com són, amb el passar dels anys d’observació de la natura, han descobert que la relació entre els éssers vius i el planeta pot arribar a ser tan brutal que el món que ens envolta no seria el mateix si tots aquests éssers no haguessin existit (veure Quan l’home i els pets de mamut van produir una glaciació: el Dryas Recent). No obstant això, a cada dia que passa, els investigadors troben noves interaccions encara més sorprenents i vitals per a la vida al planeta. Tal és el cas del bacteri Pseudomona syringae, la qual podria tenir un paper clau en el funcionament d’alguna cosa que mai relacionaríem amb un microorganisme: de provocar pluges.

Que la relació entre la biosfera i l’atmosfera era més íntima que la de la gent en un vagó de metro en hora punta, és una cosa que es coneix des de fa molt de temps (veure L’insòlit fertilitzant de l’Amazones anomenat pols del Sàhara). No obstant això, el que no se sospitava ni remotament era que havia bacteris que eren capaços de fer ploure i utilitzar la pluja per dispersar-se per l’ambient per, d’aquesta manera, poder arribar a zones on no arribarien si anessin per la terra. Un sistema de transport certament peculiar.

Els investigadors, mentre que estudiaven els efectes de les gelades sobre les plantes de cultiu, van veure que alguns bacteris del gènere Pseudomona, ben coneguts per crear taques a la superfície de les plantes, tenien la capacitat de fer pujar la temperatura de congelació de l’aigua. Això significava que, en comptes de congelar-la a 0 graus, es congelava per sobre d’aquest nivell fins als + 1.8º, gràcies a la interacció amb una proteïna específica que aquests bacteris amb forma de croqueta amb cua tenen a la seva superfície, i que els permet ordenar les molècules d’aigua de tal manera que afavoreixen la creació de gel. ¿I per què aquesta facultat? Doncs per menjar-se les plantes. Senzill.

Efectivament, la Pseudomona syringae, espècie de gran virulència infecciosa que afecta tomàquets, remolatxes i diferents cereals, aprofita la seva capacitat de fer cristal·litzar l’aigua per sobre de 0º per fer danys sobre la superfície de les fulles encara abans de produir-se la gelada, i així poder infectar la planta. El més graciós és que, per distribuir-se per l’ambient, aquest bacteri aprofita els aerosols (diguem-li les microgotetes) que es formen quan xoca una gota de pluja contra el terra per a “muntar” sobre d’elles i deixar-se portar pel vent fins a zones molt allunyades. Però no s’acaba aquí la interacció amb la pluja.

El microorganisme, d’aquesta manera, en estar volant dins d’una microgota d’aigua, té la capacitat de congelar l’aigua al seu voltant, creant un nucli de gel a partir del qual es genera o bé una gota de pluja (en cas de temperatures relativament altes) o un nucli de calamarsa (amb temperatures baixes i corrents d’aire forts), amb els quals desplaçar-se i colonitzar nous territoris.

Així les coses, la presència de Pseudomona syringae en l’atmosfera estaria directament implicada en la producció de pluja i de calamarsa en nombroses parts del món, ja que actuarien com a nuclis de concentració d’humitat permetent una precipitació que, d’altra manera, no s’hauria produït. No en va, s’han trobat en grans quantitats en el nucli de la calamarsa, mentre que pràcticament no hi ha a la superfície.

Total, que per molt que ens creguem que coneixem amb detall tot el món que ens envolta i que som els “putos amos” de la Creació, jugant amb el nostre medi ambient com ens surt dels pebrots, la veritat és que és molt més el que ignorem que el que coneixem d’ell. Un desconeixement que, fruit de la supèrbia i falta d’humilitat humana, pot portar-nos a generar un “efecte papallona” tal que, en comptes de ser els beneficiats, siguem els principals afectats.

I és que la ignorància, sempre, sempre, és atrevida.

Massa.

-Ireneu Castillo-
@ireneuc

Switch to mobile version