Autor Opinió
14 Octubre 2017 a 10:00

Departament de Salut

Comunicat de premsa

Antoni Comin

El Departament de Salut desmenteix categòricament diverses  informacions que han aparegut els darrers dies en alguns mitjans de comunicació en què s’acusa el Govern d’haver manipulat el nombre d’atesos per les càrregues dels cossos policials de l’Estat espanyol durant el referèndum de l’1 d’octubre. Aquestes falses informacions atempten greument contra l’honorabilitat del personal sanitari del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), dels CAP i CUAP o hospitals que van atendre al més d’un miler de persones arran de l’actuació de la Policía Nacional o de la Guardia Civil.
És per aquest motiu que el Departament demana una rectificació immediata als mitjans de comunicació que han assegurat falsament que es van manipular a l’alça les xifres d’atesos i que  es van comptabilitzar com a ferits persones que havien tingut un atac d’ansietat en veure les càrregues policials per televisió o fins i tot persones que havien anat al CAP per altres motius.
A hores d’ara i, segons les dades de les què disposa el Servei Català de la Salut (CatSalut), la gran majoria de persones ateses van patir traumatismes com policontusions, fractures, ferides, incisions o luxacions, a conseqüència de les càrregues policials. En menys del 7% dels casos, la causa de l’atenció sanitària es va deure a un diagnòstic relacionat amb ansietat, crisi d’angoixa, mareig, convulsions, lipotímia, hipertensió o taquicàrdia.  A més, es van registrar  dos ferits greus: la persona que continua ingressada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i la que va patir una important lesió ocular.
La gran majoria de pacients es van atendre a les regions sanitàries de Barcelona Ciutat (34%) i Girona (26%), tot i que també es van realitzar atencions sanitàries a la resta de regions: Lleida-Alt Pirineu i Aran (12%), Terres de l’Ebre (10%), Metropolitana Nord (6%), Camp de Tarragona (5%), Catalunya Central (4%), Metropolitana Sud (3%).
Al marge d’aquest registre de persones ateses per càrregues policials, també hi ha altres persones que han anat als centres sanitaris, durant els dies posteriors al referèndum, perquè pateixen algun impacte psicològic a causa de la violència d’aquell dia. El Departament de Salut ja ha posat en marxa un dispositiu especial per atendre els afectats.
Cal recordar que el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar el passat dia 3 d’octubre que presentarà una demanda civil contra el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, per haver titllat de “farsa” el nombre de persones ateses durant el referèndum.
Llistat de centres que van atendre persones com a resultat de les càrregues policials, per regió sanitària:
REGIÓ SANITÀRIA
CENTRES QUE HAN ASSISTIT
Alt Pirineu i Aran
Cap Pont de Suert
Barcelona Ciutat
Centre Mèdic Delfos
CUAP Casernes
CUAP Cotxeres
CUAP 2 de Maig
CUAP Gràcia
CUAP Horta
CUAP Manso
CUAP Perecamps
CUAP Plató
CUAP Sant Martí
Hospital Clínic
Hospital del Mar
Hospital Sagrat Cor
Hospital Sant Pau
Hospital Vall Hebron
Camp de Tarragona
CAP El Morell
CAP Montblanc
CAP Sant Salvador
CAP Torreforta
Hospital Joan XXIII
Hospital Pius de Valls
Hospital Sant Joan de Reus
Catalunya Central
CAP Calaf
CAP Sant Joan de Vilatorrada
CAP Sant Vicenç de Castellet
CAP Súria
Hospital Althaia de Manresa
Hospital d’Igualada
Hospital de Vic
Girona
CAP Bisbal
CAP Canet
CAP Cassà de la Selva
CAP Celrà
CAP Dr. Subirós
CAP Güell
CAP Roses
CAP Sarrià de Ter
CAP Taialà
CAP Vidreres
CAP Girona 1
CAP Girona 3
CAP Girona 4
CAP Sant Cebrià de Vallalta
CAP Sant Pol de Mar
Clínica Bofill
Clínica Girona
Hospital Sant Jaume de Calella
Hospital de Figueres
Hospital Josep Trueta
Hospital d’Olot
Hospital de Palamós
Hospital de Santa Caterina
PAC Banyoles (Clínica Salus)
Lleida
CAP Alcarràs
CAP Artesa de Segre
CAP Balaguer
CAP Mollerussa
CAP Ponts
Clínica Montserrat
CUAP Lleida
Hospital Arnau de Vilanova
Metropolitana Nord
CAP Castellbisbal
CAP El Masnou
CUAP Sant Fèlix
Hospital General de Catalunya
Hospital de Granollers
Hospital de Mataró
Hospital Mútua de Terrassa
Hospital Parc Taulí
Hospital de Sant Celoni
PAC Arenys de Mar
PAC Badalona
PAC Mataró
PAC Santa Perpètua de Mogoda
PAC Vilassar de Mar
Metropolitana Sud
CAP Sant Andreu de la Barca
CUAP l’Hospitalet
CUAP Sant Andreu de la Barca
Hospital de Bellvitge
Hospital General de l’Hospitalet
Hospital Moisés Broggi
Hospital Sant Camil
Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues
Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
Hospital de Viladecans
Terres de l’Ebre
Hospital Comarcal d’Amposta
CUAP Tortosa – CAP Temple
Hospital Mora d’Ebre
Hospital Verge de la Cinta
PAC La Ràpita
PAC Mora la Nova
Switch to mobile version