Autor Societat
16 Setembre 2017 a 18:00

Increment de la mortalitat aquest estiu

Per l’augment dels accidents múltiples i de les col·lisions frontals

Eugenia Domenech sct

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha explicat que durant el període estival – del 21 de juny a l’11 de setembre – han mort en vies interurbanes 43 persones en 36 sinistres viaris, 6 persones més que durant el mateix període de l’any passat, quan hi va haver 35 accidents mortals amb 37 persones mortes. Si ens fixem en les dades de sinistralitat durant l’estiu de l’any 2010, quan van perdre la vida 70 persones en 64 sinistres de trànsit, la disminució arriba al 39% pel que fa a les persones mortes i al 44% en el cas dels accidents.
Tot i el repunt de sinistralitat d’ aquest estiu, la directora ha destacat que les dades globals del que portem de 2017 mostren que “estem aconseguint una reducció de la sinistralitat i de les víctimes, que és l’objectiu que ens hem marcat cap a l’horitzó de Visió 0”. En concret, des de l’1 de gener i fins al 14 de setembre, han mort 107 persones en 95 accidents de trànsit; dades que representen un descens del 3,6% de les víctimes mortals en comparació amb l’any passat i del 38,2% respecte del 2010. Doménech també ha afirmat que “portem la xifra més baixa d’accidents amb persones mortes i ferits greus des de que tenim competències i també pel que fa a la xifra de persones ferides greus”.
De les dades presentades avui, es desprèn que els accidents mortals d’aquest estiu i del passat són gairebé els mateixos (35 el 2016 i 36 el 2017) però hi ha hagut un increment de les víctimes mortals. Doménech ha destacat la multivictimització com a factor important d’aquest augment: “Hem observat  que s’han registrat més accidents amb més d’una víctima mortal”. També ha subratllat que l’anàlisi de les dades de l’estiu d’enguany mostren un augment de les col·lisions frontals, que comporten una lesivitat més greu i d’una major ocupació dels vehicles, que poden explicar l’increment de les víctimes mortals. Per a Doménech: “no són dades positives, perquè han suposat un augment de les persones mortes respecte de l’estiu del 2016”.
Quant a les dades de persones ferides de gravetat aquest estiu, hi ha hagut una reducció del 21% respecte l’any passat, amb un total de 207 ferits greus, 54 persones menys que l’estiu del 2016.
Doménech ha concretat que de les 43 persones que han mort en un sinistre viari aquest estiu, 28 persones anaven en un vehicle lleuger, 10 de les víctimes circulaven en motocicleta, 4 eren ciclistes, i 1 víctima mortal era vianant. Pel que fa al grup dels motoristes, la directora del Servei Català de Trànsit ha remarcat: “Ens preocupa la sinistralitat d’aquest col·lectiu, que ha registrat un augment dels nombre de morts, tot i que hi ha hagut un descens del nombre de ferits greus”. En aquest sentit ha destacat que es continuarà treballant per millorar la seguretat dels usuaris de moto amb actuacions com el programa Formació 3.0, que precisament aquest cap de setmana desenvolupa una nova sessió a Girona.
La directora del Servei Català de Trànsit també ha detallat que un terç dels accidents mortals d’aquest estiu han ocorregut en cap de setmana i que més de la meitat han estat en la franja horària de tarda. Pel que fa a la distribució territorial dels sinistres mortals, ha destacat que les dues demarcacions on s’han reduït els accidents mortals han estat Tarragona i Girona.
Per la seva banda, el cap de la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha concretat que la majoria dels accidents mortals del període estival han estat en vies secundàries, que s’ha detectat un increment de les col·lisions frontals, de les maniobres antireglamentàries i que en canvi, s’ha observat un ús més elevat de l’ús dels cinturons de seguretat. A més, també ha destacat que “hi ha hagut una dispersió dels accidents respecte a les demarcacions”.
Per últim, la directora del Servei Català de Trànsit, ha anunciat una nova fase de la  campanya de conscienciació “Tots tenim família. A la carretera víctimes 0” amb l’emissió de tres espots nous.
Switch to mobile version