Autor Societat
3 Setembre 2017 a 18:00

Càlid i sec

El mes d’agost a Catalunya

precipitacio agost 17

La meteorologia de l’agost ha estat marcada per l’omnipresent presència de l’anticicló Atlàntic en superfície que va afavorir l’estancament de la massa d’aire càlida tropical en els nivells més baixos de la troposfera. Aquesta configuració anticiclònica no tenia el seu reflex en els nivells mitjans de la troposfera, on va dominar durant gran part del mes el flux zonal (vent de l’oest), que va afavorir els pas de sistemes frontals que van provocar tempestes repartides molt irregularment pel territori. Aquesta dinàmica es va trencar a partir del dia 25, quan una pertorbació es va desenganxar del corrent general provocant precipitacions molt intenses a la península Ibèrica i va acabar afectant la meitat oest de Catalunya. La precipitació es va fer més general els dies 30 i 31 d’agost amb l’arribada d’un sistema frontal amb precipitació intensa especialment al quadrant nord-est del país.
 
Calor molt intensa fins al 5 d’agost
Catalunya va patir un episodi de calor molt intensa durant els primer dies del mes d’agost, el més important des de l’excepcional onada de calor del juliol de 2015. Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no van estar, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. L’episodi va estar provocat per la presència d’una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, en una típica situació d’onada de calor a Catalunya.
·         El dijous 3 al matí es van superar àmpliament els 35 °C de màxima en alguns sectors del litoral, des del Baix Ebre fins al Barcelonès, abans que la marinada suavitzés la temperatura durant les hores centrals del dia. Per exemple, a les 10.21h del matí es van registrar fins a 37,2 °C a Cunit (Baix Penedès), un valor inèdit en els 11 anys de dades d’aquesta estació. Durant l’episodi es van assolir o superar els 39 °C de temperatura màxima als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Bages, el Priorat, el pla de Lleida, la conca de Tremp i la plana de Vic.
·         Cal remarcar que 164 de les 181 estacions de la XEMA (91%) van superar almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost). D’altra banda, 76 de les 181 estacions van superar el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país es va viure una autèntica onada de calor.
·         Els dies 3 i 4 d’agost es van registrar rècords de temperatura màxima en un mes d’agost a 14 de les 139 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades. D’aquestes, la meitat van superar fins i tot la temperatura més alta de tota la seva sèrie. Cal destacar especialment el cas d’Aldover (Baix Ebre), que va registrar 40,2 °C, la primera vegada que supera els 40 °C en 22 anys de dades.
·         La temperatura nocturna va ser especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20 °C) a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral. Entre el dia 31 de juliol i el 5 d’agost, 12 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie. Cal destacar l’estació del Poal (Pla d’Urgell), que al llarg dels seus més de 27 anys de dades no havia registrat mai una temperatura mínima tan elevada com la del 31 de juliol (22,9 °C).
 
 
Tempestes 5 i 6 d’agost
El pas d’una línia d’inestabilitat en altura i la calor intensa en superfície van provocar la formació de tempestes que van afectar el Pirineu i el Prepirineu.
·         Van afectar molt especialment la Val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. En aquests sectors es van arribar a recollir més de 50 mm, amb alguns màxims de més de 80 mm a sectors d’alta muntanya. La precipitació més destaca registrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 89,2 mm a Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà; 87,5 mm al Lac Redon (2.247 m) i 68,3 mm a Vielha a la Val d’Aran.
·         Dues estacions van superar el llindar d’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts): 26,8 mm al Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, i 24,9 mm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà, mentre que al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça) es van enregistrar 2,1 mm en 1 minut.
·         La precipitació va anar acompanyada de calamarsa o pedra i sobretot de molta activitat elèctrica, que va ser un dels aspectes més destacats de l’episodi. Entre dissabte i diumenge, la  Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques va registrar un total de 4.241 llamps núvols-terra, dels quals 1.113 van caure dins del Principat. La comarca que en va rebre més va ser el Pallars Sobirà (377), seguida de l’Alta Ribagorça (150) i la Val d’Aran (147).
Refrescada del dia 9 al 12 d’agost
El pas d’un sistema frontal va provocar una baixada de la temperatura amb glaçades a la majoria d’estacions d’alta muntanya (situades entre els 2.000 i els 2.500 m) i força rècords de temperatura a la resta del país.
·         Els núvols del dia 9 d’agost van permetre que 15 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades registressin la seva màxima més baixa en un mes d’agost. Totes són estacions de Ponent, entre les quals Raimat, la degana de la XEMA.
·         Del dia 10 al 12 d’agost 15 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van igualar o superar la seva temperatura mínima absoluta d’agost.
·         El dia 11 d’agost a les 12.00 el radiosondatge de Barcelona va mesurar una temperatura mínima de 9,2 °C a 850 hPa. És un valor que queda prop de 8 °C per sota de la mitjana d’aquesta època. Al llarg de les dues últimes dècades (1998-2017) el radiosondatge ha registrat diverses vegades valors encara una mica inferiors a 850 hPa durant el mes d’agost, començant pels 7,2 °C del 22 d’agost del 2007.
·         El dia 9 al vespre va acabar nevant al Pirineu fins als 2.500 m, i el 10 al matí diversos sectors culminants del Pirineu català van aparèixer lleugerament enfarinats, especialment allà on la precipitació va ser més abundant i va caure fins més tard: als cims del nord del Ripollès i de la Cerdanya.
 
Final d’agost càlid i plujós
 
Del 24 al 28 d’agost vam patir cinc dies consecutius amb més de 20 °C a 850 hPa sobre Barcelona, arribant a 22,8 °C el dia 26 a les 12h UTC i el 27 a les 00h UTC.
En superfície, els dies més calorosos van ser del 27 al 30, durant els quals 70 de les 181 estacions de la XEMA van arribar a superar almenys un dia el llindar d’SMP per calor. D’altra banda, 8 estacions de la XEMA, situades a l’Empordà i en alguns punts del prelitoral, van registrar la seva temperatura màxima anual al llarg de l’episodi. Pel que fa a rècords de temperatura, hi va haver un de molt aïllat: amb 39,4 °C de màxima el 28 d’agost i una sèrie d’11 anys, Sant Sadurní  d’Anoia va superar la seva màxima absoluta d’agost i de tota la sèrie (39,0 °C el 03/08/2017)
De fet, l’episodi de calor va ser conseqüència d’una pertorbació freda que es va desenganxar del corrent general i va quedar estancada a l’oest de la península Ibèrica. Malgrat que a gran part de la península, fins i tot a la part central i sud de la costa de llevant, la baixada de la temperatura i la precipitació van ser destacades, Catalunya va quedar al marge i la temperatura s’hi va enfilar com a conseqüència del vent del sud-oest. De totes maneres, entre el dia 25 i el 29 d’agost la precipitació va afectar a bona part del territori, si be aquesta va ser, en general minsa.
·         Les quantitats més importants van afectar al Prepirineu central destacant els següents registres mesurats a les estacions gestionades per al SMC: 36,1 mm al Port del Comte (2.316 m) al Solsonès; 26,7 mm a Alinyà (l’Alt Urgell).
·         A Alinyà el dia 27 es van enregistrar 24,3 mm en 30 minuts, superant el llindar d’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) i un registre de 2,6 mm en un minut.
La pertorbació va quedar engolida per a un front atlàntic durant el dia 30 que va creuar el terç nord de la península Ibèrica afectant Catalunya amb precipitació intensa els dies 30 i 31.
·         Els xàfecs més importants van afectar al Prepirineu oriental, on es van superar els 40 mm al Ripollès i la Garrotxa, tal com assenyalen els següents registres mesurats a les estacions gestionades per al SMC: 59,7 mm a Campdevànol (XOM); 54,0 mm a Ripoll (XOM); 43,2 mm a Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, totes quatre estacions ubicades al Ripollès, i  41,5 mm a Olot (la Garrotxa).
·         A Lladurs (el Solsonès) i Malgrat de Mar (el Maresme) amb 27,5 mm i 25,2 mm en 30 minuts, respectivament, el dia 30 van superar el llindar d’SMP per intensitat de pluja. Cal remarcar que a Malgrat de Mar es va enregistrar una màxima minutal de 3,2 mm.
Agost càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a Catalunya, especialment a la meitat nord. El mes ha estat molt càlid al massís del Montseny i Prepirineu central  (figura 1). Al conjunt del país ha estat l’agost més calorós des del 2012.
Aquestes anomalies tan destacades que s’han enregistrat al llarg del mes a Catalunya han estat fruit de la persistència anticiclònica i la massa d’aire càlida d’origen tropical que va afectar el país.
Switch to mobile version