Autor Sanitat
12 Setembre 2017 a 18:00

A causa de la sèpsia greu ingressen més de 22.700 persones

Cada any als hospitals de Catalunya

hospital de bellvitge-1

Durant l’any 2016 a Catalunya la sèpsia va ser responsable de l’ingrés hospitalari de més de 22.700 persones i va causar 4.000 morts. La sèpsia és un procés pel qual una infecció pot produir una mala perfusió als òrgans, els lesiona i acaba produint el que anomenem fracàs multiorgànic i la mort. És una síndrome  amb risc vital com l’infart de miocardi o l’ictus, però que actualment provoca més morts a Catalunya que aquestes dues patologies juntes.
És més freqüent en la gent gran i amb malalties associades, però pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut. La detecció precoç i l’inici immediat del tractament són fonamentals per al bon pronòstic de la sèpsia.
Catalunya disposa d’un protocol d’emergència implantat a tot el territori per al tractament de la malaltia: el codi sèpsia. Aquest model integral d’atenció consisteix a reduir el temps de resposta del sistema sanitari, per tal que el pacient afectat rebi les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades, en els diferents punts de la xarxa assistencial.
Amb la implantació d’aquest programa es pretén estandarditzar el maneig inicial i identificar criteris de gravetat o de mala evolució dels pacients afectats, així com agilitzar la realització de proves diagnòstiques. Amb el Codi sèpsia es pretén facilitar la transferència d’informació clínica, a fi d’ubicar els pacients al nivell assistencial adequat a la gravetat, i fer el seguiment i l’avaluació de l’activitat realitzada per millorar-ne el procés i els resultats.
Dia Mundial contra la Sèpsia
 
Amb motiu del dia Dia Mundial contra la Sèpsia, que se celebra el 13 de setembre, el Consorci Sanitari del Maresme, conjuntament amb la filial del Maresme de L’Acadèmia, i amb el suport de les societats científiques de cures intensives i d’urgències, organitza la jornada “La sèpsia a debat”. L’acte tindrà lloc a l’Hospital de Mataró i comptarà amb la participació de la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal. Així mateix La Marató de TV3 ha decidit centrar-se enguany en les malalties infeccioses greus, i el seu director, Xavier Abad, també participarà en la jornada.
Prèviament, s’haurà presentat la 3ª edició de la Sepsis Challenge, la marxa cicloturista solidària que enguany se celebra el 15 d’octubre. L’any passat hi van participar prop de 400 persones, i hi van col·laborar una dotzena d’empreses i institucions. Els beneficis obtinguts es destinen íntegrament a la formació de professionals i a la investigació en sèpsia.
Switch to mobile version