Autor Societat
27 Setembre 2017 a 10:00

18è Congrés de la Societat Europea de Trasplantament d’Òrgans

Al CCIB del 24 al 27 de setembre

hospital de bellvitge-1

El  Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) acull el 18è Congres bianual de la European Society of Organ Transplantation (ESOT). Del 24 al 27 de setembre, més de 3.300 professionals sanitaris especialistes en donació i trasplantament de 80 països es reuneixen per tractar el repte que suposa l’escassedat d’òrgans al món o el nou maneig del receptor. A més, 750 professionals de l’àmbit del trasplantament que no podran assistir-hi in situ, podran veure, compartir, debatre o participar del certamen a través de la Plataforma on-line “TransplantLife”.
 
Temes tan diversos com la millora del coneixement en recerca bàsica i els conceptes clínics, la utilització dels òrgans dels donants vius, els nous dispositius artificial i les noves màquines de perfusió o l’evolució del tractament farmacològic actual, seran revisats i posats al dia.
“Si bé els dispositius mecànics o els òrgans totalment artificials poden estar disponibles en uns anys, l’èxit dels tractaments en els malalts que pateixen una insuficiència d’un òrgan vital avui i en els propers anys, dependrà del progrés que aconseguim amb el trasplantament”, senyala el Dr. Grinyò sènior docent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un dels responsables del comitè científic del Congrés.
 
Aquest congrés permetrà, a més de marcar les pautes del futur del trasplantament i convertir-se en referència mundial durant uns dies, innovar amb l’ús de tecnologies en aquests espais de discussió. Les conferències digitals, el AllESOTApp o el concepte de reunió híbrida, seran només alguns exemples.
Barcelona ja va ser la seu del congrés de l’ESOT al 1989 quan era una societat jove que va cristal·litzar en una comunitat europea emergent de trasplantaments amb l’eclosió de programes de trasplantament després de la introducció de la ciclosporina.
Reunió d’associacions de pacients trasplantats
 
Una de les novetats que es presentaran a Barcelona té a veure amb l’apoderament dels pacients. Per primera vegada en un congrés d’aquestes característiques, l’ESOT posarà a disposició de les associacions de pacients la primera reunió d’organitzacions de pacients trasplantats, un espai on presentar-se i expressar les seves experiències, motivacions, preocupacions o idees de futur.
L’acte, el matí del dia 25, va apropar la relació del metge amb el pacient. De fet, van ser ells el que van convidar personalment als especialistes a participar en aquest esdeveniment, durant la inauguració del congrés que va tenir lloc el diumenge, coincidint amb el dia de la Mercè.
Associacions de pacient catalanes, de la resta de l’Estat i d’altres països europeus, ja han confirmat l’interès i la seva presència en l’acte. En paraules de Katia Verger, sòcia fundadora d’ANiNAT, l’Associació de Nens i Nenes Amb Tasplantament Hepàtic, “sens dubte, és molt bona iniciativa per part de l’ESOT la de voler incorporar les associacions de pacients al congrés”.
A Catalunya, bon ritme de donacions i trasplantaments
 
Durant els primers 8 mesos de l’any s’han realitzat a Catalunya 734 trasplantaments (511 renals, 110 hepàtics, 38 cardíacs, 63 pulmonars i 12 pancreàtics), un 5,6% més respecte al mateix període de l’any passat. Tot i aquests bons resultats, 1.279 persones estan en espera de rebre un òrgan a Catalunya: 1.036 esperen un ronyó; 150 un fetge; 31 un cor; 42 un pulmó; 20 un pàncrees.
“La tendència dels primers 8 mesos és excel·lent, amb més activitat inclús que l’any passat”, explica Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), i afegeix “el 2016 va ser un any rècord ja que vam superar per primera vegada els 1.000 trasplantaments anuals”. Tot i aquests resultats, no podem descansar, no hem d’oblidar que 1.300 persones segueixen esperant la seva oportunitat, el seu òrgan”, conclou.
Gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya té la taxa més alta de trasplantaments del món amb 135 per milió de població i una de les més altes de donants per milió d’habitants (42), molt superior a la de països del nostre entorn.
 
Actualment, quasi 9 de cada 10 famílies catalanes (el 86,8%) diuen sí a la donació d’òrgans dels seus familiars. El nombre de donants d’òrgans cadàver és manté a nivell de rècord ja que aquests 8 mesos de 2017 han augmentat un 7,4% respecte el mateix període de l’any passat (231 vs. 215 respectivament). Les donacions per mort en asistòlia (amb el cor aturat) continuen amb una tendència clarament al alça, amb un augment del 18,8%; mentre que les donacions per mort encefàlica (mort cerebral) augmenten un 2,1%.
D’altra banda, el nombre de donants de teixits augmenta 5,0% en els primers vuit mesos de 2017 respecte al mateix període de l’any passat.
Switch to mobile version