Autor Societat
1 Agost 2017 a 18:00

Juliol ha estat moderadament càlid i sec en general

Precipitació irregular motivada per les tempestes

temperatura juliol-17

La meteorologia del juliol ha estat marcada per una circulació zonal en altura (vent de l’oest) que ha provocat que els solcs atlàntics en altura se succeïssin amb dorsals anticiclòniques causant una alternança entre episodis de tempesta, amb aire fred al nivell de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura), i episodis de calor acompanyats amb una massa d’aire subtropical relativament càlida. D’aquesta manera, el mes s’ha caracteritzat per una distribució irregular de la precipitació, fruit del caràcter local de les tempestes, i moderadament càlid.
Fresca l’1 i 2 de juliol
Els dos primers dies del mes de juliol van estar marcats per un descens de la temperatura.
·         Segons dades del radiosondatge de Barcelona, el dissabte 1 juliol va registrar un valor de 8,6 °C a les 12 UTC, que va ser el sisè valor més baix de la sèrie des del 1998.
·         Cal remarcar que a 10 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es va registrar la temperatura mínima més baixa d’un mes de juliol, ubicades al Prepirineu, depressió Central i àrea del Montseny.
·         Pel que fa a la temperatura diürna, una estació va registrar la màxima més baixa en un mes de juliol. Va ser el Port del Comte (2.316 m), amb 7,1 °C de temperatura màxima del dia 1, superant els 7,4 °C de l’11 de juliol del 2004.
 
Calor els dies 6 i 7 de juliol
 
Les peculiaritats de la geografia catalana van ser la causa d’alguns rècords de temperatura màxima de juliol que es van enregistrar en algunes estacions del Penedès i el Baix Camp: el Montmell amb 38,8 °C (el Baix Penedès),  Sant Sadurní d‘Anoia amb 37,8 °C (l’Alt Penedès) i Vila-rodona amb 37,0 °C (l’Alt Camp).
Probablement la configuració topogràfica de l’entorn de les estacions va afavorir un estancament i un sobreescalfament de la massa d’aire a superfície, ja que no hi havia presència d’aire molt càlid a 850 hPa (el radiosondatge de Barcelona el dia 6 de juliol a les 12 hores UTC va mesurar una temperatura de 20,8 °C a 850 hPa), ni tampoc era una típica situació de vent de component oest que fa pujar sobtadament i de manera transitòria la temperatura al litoral i prelitoral. El pic de calor va ser relativament breu, durant dues o tres hores el migdia del dia 6, però el vent va ser dèbil en tots els casos i amb direccions variades.
Tempestes del 6 al 11 de juliol
La circulació zonal va afavorir que una baixa en altura es despengés de la circulació general afectant el nord de la península Ibèrica amb tempestes a Catalunya entre els dies 6 i 11 de juliol. Puntualment van tenir una intensitat forta i van anar acompanyades de calamarsa, si bé les quantitats acumulades durant l’episodi no van ser importants.
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions gestionades per l’SMC va ser: 41,2 mm  a Tortellà (la Garrotxa), 36,4 mm a Olot (la Garrotxa) i 35,6 mm a Salòria (2.451 m) al Pallars Sobirà.
·         La precipitació va ser puntualment intensa però solament Margalef (el Priorat) amb 26,1 en 30 minuts del dia 8 va superar el nivell 1 de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de pluja (>20 mm en 30 minuts).
·         Les estacions que van superar els 2 mm en 1 minut van ser: Gimenells (el Segrià) i Ulldemolins (el Priorat) amb 2,3 mm en 1 min del dia 8, Olot (la Garrotxa) amb 2,2 mm en 1 min del dia 10 i el Perelló (el Baix Ebre) amb 2,1 mm/min del dia 8.
Tempestes el 23 de juliol
Un front atlàntic va provocar tempestes intenses el dia 23 de juliol. Va afectar totes les comarques del litoral i del prelitoral, així com del Pirineu. La pluja més abundant es va concentrar al Ripollès i la Garrotxa, amb acumulacions de fins a més de 40 mm.
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions gestionades per l’SMC va ser: 48,3 mm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès, 40,8 mm a Sant Pau de Segúries (XOM) al Ripollès, 40,5 mm a Batet de la Serra (XOM) a la Garrotxa, i 40,2 mm a la Vall d’en Bas (la Garrotxa).
·         La precipitació més intensa va caure a punts del sud del país, especialment al Camp de Tarragona. Destaca l’estació de Riudoms (el Baix Camp), que va arribar a recollir 5,0 mm en 1 minut i 29,8 mm en 30 minuts. A la veïna estació de Vinyols i els Arcs es van recollir 3,0 mm en 1 minut.
Tempestes el 25 de juliol
La convergència que es va generar al litoral i prelitoral Central després del pas del front del 23 de juliol va provocar xàfecs i tempestes que van deixar fins a prop de 50 mm en alguns sectors d’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme.
·         A la vista dels efectes sembla clar que la pluja més abundant es va localitzar entre Granollers i la Roca del Vallès, amb més de 50 sortides dels bombers. Curiosament, aquest màxim de pluja del Vallès Oriental va esquivar totalment les estacions de la XEMA i de la XOM, tot i que les de Vilanova del Vallès (1,2 mm) i la Roca del Vallès – ETAP Cardedeu (0,1 mm) es troben amb prou feines a 5 km de l’àrea més afectada.
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions gestionades per l’SMC va ser: 50,8 mm a Cabrils (el Maresme), 44,3 mm a Roda de Ter (XOM) a Osona i 34,8 mm a Vilassar de Mar (XOM) al Maresme.
Final de juliol calorós
 
Els dies 30 i 31 la temperatura màxima va arribar a fregar els 40 °C a punts de l’interior, i les nits van ser tropicals (temperatura mínima per sobre 20 °C) en alguns punts. La temperatura nocturna es va mantenir elevada no només al litoral i pràcticament tot el prelitoral, sinó també a molts sectors de l’interior, especialment de Ponent, i àrees relativament enlairades del Prepirineu.
 
Juliol càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a gran part del Pirineu i Prepirineu, de la depressió Central, del Prelitoral,  litoral Central i Costa Daurada. En canvi, el mes ha estat normal a zones del quadrant nord-est i nord-occidental, plana de Lleida i Terres de l’Ebre (figura 1).
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de juliol respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juliol pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Montesquiu
Osona
+2,9
la Quar
Berguedà
+2,8
Gisclareny
Berguedà
+2,7
Santuari de Queralt
Berguedà
+2,5
Switch to mobile version