Autor Societat
20 Agost 2017 a 10:00

El SCT coordina a Catalunya una campanya europea de control de velocitat

Durant tota la setmana que ve

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina la setmana que ve, entre el dilluns 21 d’agost i diumenge 27, una campanya policial de controls de velocitat. Aquesta actuació per controlar la velocitat excessiva a les carreteres i carrers és d’abast europeu i està impulsada per l’Organització Internacional de Policies de Trànsit (TISPOL). L’SCT participa en aquesta campanya europea i la coordina amb les policies de trànsit de Catalunya.
Cal tenir en compte que la velocitat és una de les línies d’acció principals en què es basen la Visió Zero i els programes d’acció de seguretat viària de la Unió Europea, ja que per arribar a l’objectiu fixat per a l’any 2050, per una mobilitat sense víctimes mortals ni persones ferides greus a causa d’accidents de trànsit, necessàriament s’ha de treballar en el compliment dels límits de velocitat.
L’excés de velocitat té conseqüències tràgiques a les carreteres. Durant el 2016, la velocitat excessiva va estar present en el 15,73% dels accidents amb víctimes greus com a factor concurrent, percentatge similar al d’aquest primer semestre de l’any 2017.
 
La velocitat excessiva o inadequada, a més de ser una causa directa de sinistres, és un factor concurrent que agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. Davant d’això, és important realitzar campanyes preventives i intensives per continuar conscienciant els conductors d’aquests riscos, a més dels controls continus que es fan al llarg de tot l’any i que el 2016 van suposar més de 650.000 expedients ferms per excés de velocitat.
 
En la darrera campanya preventiva de control de velocitat, realitzada el passat abril, es van denunciar un total de 12.527 conductors.
Al llarg de la setmana s’informarà d’aquesta campanya de controls de velocitat a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS VELOCITAT. A més, també es donarà el següent consell: RESPECTA ELS LÍMITS DE VELOCITAT.
L’objectiu és traslladar als conductors la importància de respectar els límits de velocitat i adequar-los a les circumstàncies de cada moment, per a una conducció més segura i sense víctimes.
 
La velocitat com a factor de risc:
L’increment de la velocitat augmenta la violència dels impactes en els sinistres viaris. Per exemple, una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d’altura, mentre que tenir un accident a 160 km/h multiplica per deu la força del xoc i, per tant, les seves conseqüències.
La distància de seguretat que s’ha de mantenir amb el cotxe del davant per parar a temps davant de qualsevol emergència depèn, fonamentalment, de la velocitat. En condicions normals, a 120 km/h es recorre la distància equivalent a un camp de futbol abans d’aturar un cotxe.
La distància necessària per a la detenció d’un vehicle s’obté sumant la distància de reacció més la distància de frenada. Per tant, la velocitat a la qual es circula influeix directament en aquestes variables, i n’incrementa el risc d’accident.
A les vies d’àmbit urbà, la velocitat excessiva pot tenir conseqüències de gravetat per a la seguretat dels col·lectius més vulnerables, sobretot dels vianants i dels ciclistes. A una velocitat de 30 km/h, el risc de mort d’un vianant en cas d’atropellament es redueix a un 10% i a partir de 80 km/h les conseqüències són pràcticament sempre mortals.
La velocitat adequada permet controlar el moviment del vehicle, augmenta la possibilitat de superar un obstacle o qualsevol imprevist a la via, i permet reduir la velocitat de forma suau i progressiva.
La velocitat inadequada i excessiva no només és negativa per a la seguretat viària, sinó també per al medi ambient i el consum energètic.
Aquesta és la desena campanya preventiva i integral que es realitza aquest 2017, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions, distraccions i respecte pels semàfors, motocicletes, i transport escolar i de viatgers, entre d’altres. En total, enguany, es faran quinze campanyes, que incidiran en els principals factors de sinistralitat.
Switch to mobile version