Autor Sanitat
13 Juliol 2017 a 10:00

L’atenció primària incorporarà 490 professionals seguint l’ENAPISC

Abans d’acabar l’any

ENAPISC Antoni Comin

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha avançat avui al Parlament que els equips d’atenció primària de Catalunya comptaran amb gairebé 500 professionals més abans que s’acabi l’any. En resposta a una pregunta parlamentària, el titular de Salut ha emmarcat aquest increment addicional de personal en el nou model d’assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut (ABS), un dels punts més rellevants de la nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) que està impulsant el Departament de Salut com a una de les reformes més importants d’aquesta legislatura.
“Amb 12,5 milions d’euros d’aquest nou model que ja s’estan invertint, ja estan incorporant a les plantilles d’atenció primària uns 300 professionals més a Catalunya”, ha subratllat el conseller. En concret, ha enumerat, 19 a Barcelona, 13 a la Catalunya Central, 58 a la Regió Metropolitana Sud, 122 a la Regió Metropolitana Nord, 11 a Terres de l’Ebre, 25 a Girona, 25 a Lleida, 24 a Tarragona. En aquest sentit, segons Comín, a finals d’any aquest increment arribarà a ser de 490 professionals.
“Això és l’ENAPISC. Són fets, no paraules. Nosaltres fem plans que es despleguen i que ens fan acomplir amb el que els professionals ens demanen”, ha reblat el conseller. “Que la primària és una prioritat per a nosaltres ho demostra que al pressupost del 2017 els recursos creixen gairebé un 2,5% més, el doble que l’atenció hospitalària”, ha exemplificat Comín.
Un centenar d’accions i 397 M€ d’inversió
El desplegament de l’ENAPISC, el nou model d’atenció primària, té com a prioritat potenciar la seva orientació des de la comunitat amb una inversió de 397 M€ que li permetrà incrementar el seu pes pressupostari i passar de l’actual 16% al 20% del total destinat a serveis assistencials. Aquests nous recursos econòmics es traduiran en un centenar d’accions, com la incorporació de 5.300 professionals, programes formatius sabàtics per als treballadors o l’elecció del director de l’equip d’atenció primària pels propis professionals.
A la presentació de l’ENAPISC als professionals, que va tenir lloc el 22 de maig d’enguany, el conseller Comín ja destacava l’aposta del Departament de Salut per una “concepció transversal de l’atenció primària, com a eix vertebrador del sistema de salut” i peça clau per a millorar l’estat de salut de la població i millorar l’eficàcia del sistema.
L’Estratègia nacional d’atenció primària de Catalunya és fruit d’un intens procés participatiu en què s’ha comptat amb la col·laboració del coneixement expert i les recomanacions de gairebé 500 persones, entre professionals assistencials, pacients, societats científiques i altres actors del sistema sanitari, en un procés que ha durat un any.
El nou model transformador de l’atenció primària i salut comunitària s’ha desenvolupat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i dels professionals; per això posa el focus en l’atenció centrada en les persones. Així, l’ENAPISC s’ha elaborat d’acord a la línia 4 del Pla de salut de Catalunya 2016-2020.
Switch to mobile version