Autor Societat
10 Juliol 2017 a 18:00

La Finestreta Única Empresarial és reconeguda com a Bona Pràctica europea i

Opta a l’European Public Sector Award 2017

Utilidades del fondo de maniobra en la empresa // Imatge pixbay.com

Utilidades del fondo de maniobra en la empresa // Imatge pixbay.com

La Finestreta Única Empresarial de la Generalitat de Catalunya, ha estat reconeguda com a Bona Pràctica Europea i opta al European Public Sector Award (EPSA) 2017, guardons que es lliuraran a Maastricht els propers dies 20 i 22 de novembre de 2017.
Els Premis EPSA 2017  busquen casos innovadors i inspiradors d’arreu d’Europa per afrontar els complexos reptes als quals s’enfronten les administracions públiques a tots els nivells i han reconegut el projecte de la FUE a Catalunya com a Bona Pràctica europea.
La Finestreta Única Empresarial, que impulsa l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE), del Departament d’Empresa i Coneixement,  té per objectiu facilitar i oferir de forma integrada les gestions i els tràmits administratius que han de fer les empreses, els professionals i els autònoms que volen exercir qualsevol activitat econòmica a Catalunya, amb les diferents administracions públiques, tant l’estatal, l’autonòmica com la local.
EPSA és un espai d’aprenentatge europeu de transferència de coneixements sobre com les administracions públiques d’Europa poden innovar i al mateix temps augmentar la seva eficàcia i eficiència, sent exemples inspiradors per a la construcció de capacitats d’innovació en el sector públic. En aquest marc, per aquest edició dels guardons, de les 145 sol•licituds rebudes, 34 projectes, entre els quals es troba la FUE, han estat identificats com una bona pràctica i obtindran el corresponent certificat.
Tots els projectes  han estat sotmesos primer a una avaluació en línia per avaluadors externs i independents (15 avaluadors de 9 països europeus). Aquests 34 casos d’èxit públics responen a les 3 categories de l’administració: europea/nacional, regional i supralocal/local, provinent de 19 països europeus i 3 institucions de la Unió Europea, i han trobat noves solucions per a una sèrie de reptes complexos com ara: la incertesa econòmica, el baix creixement econòmic, l’atur elevat, els nivells de migració sense precedents, la manca de confiança en el govern, la seguretat i el canvi climàtic, entre d’altres ( Llista detallada dels projectes seleccionats per obtenir el certificat de la millor pràctica per a la categoria administrativa europea/nacional, la categoria administrativa regional i la categoria administratiu supralocal/local)
 
A partir del mes de setembre EPSA visitarà in situ els projectes seleccionats i del resultat de les visites es coneixeran els nominats. Els  projectes nominats seran convidats a fer una presentació de les seves millors pràctiques durant l’acte de tres dies  que tindrà lloc a Maastricht (NL) els propers dies 20 i 22 de novembre de 2017, on a part de fer les presentacions,  els nominats i els guanyadors de premis rebran els corresponents guardons.
Actualment la FUE està implantada pràcticament a tots els ajuntaments catalans
L’OGE està  treballant en consolidar i incrementar el catàleg de tràmits, aconseguir que estiguin tots al canal electrònic i promoure el portal electrònic de la FUE: el Canal Empresa. Segueix donant a conèixer el nou model de relació entre empreses i administració, basat en la confiança i en una orientació de servei al client.  La FUE és un projecte que implica nombrosos actors i que no hagués estat possible sense la participació i la implicació dels diferents Departaments de la Generalitat, les Diputacions, les entitats municipalistes, cadascun dels ajuntaments que han col·laborat i, especialment, del consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), que ha facilitat les solucions tecnològiques al món local.
La Finestreta Única Empresarial (FUE) ja està implantada al 96% dels municipis del país (905) i properament disposaran del servei 15 municipis més, cobrint ja el 76% de la població del país. Entre els 27 ajuntaments pendents d’adhesió hi trobem Barcelona que amb 1,6 milions d’habitants és el consistori més gran de Catalunya tant en població com en activitat econòmica. Sense Barcelona, la població del país que encara no pot gaudir de la FUE és tan sols d’unes 150.000 persones.
D’altra banda, la FUE permet gestionar 524 tràmits relacionats amb l’activitat econòmica: un 40% dels quals a més es poden també completar íntegrament pel canal electrònic. A més, també cal destacar que la implantació de la FUE ha contribuït a invertir les preferències de les empreses pel que fa a la gestió electrònica dels tràmits. Mentre el 2014 es gestionaven un 37% dels expedients per via electrònica i un 63% en presencial, el 2016 s’ha invertit la tendència i la gestió electrònica dels expedients representa el 72% del total.
Switch to mobile version