Autor Societat
16 Maig 2017 a 10:00

Signat l’acord per la tramitació de la llei per a una Renda Garantida de Ciutadania

Entre govern i promotors de la ILP

Dolors Bassa Renda Garantia

La consellera de Treball Afers Socials i Famílies i els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per a una Renda Garantida de Ciutadania van signar ahir al matí l’acord que farà possible la tramitació d’una llei al Parlament de Catalunya per a garantir aquest nou dret.
Bassa ha assegurat que “aquest és un nou dret social que conquerim gràcies a un acord de país, el primer dret de l’etapa post crisi. És un canvi de paradigma que ataca a les desigualtats, fent que totes aquelles persones que són vulnerables puguin ser actives a la societat i vinculat a un acompanyament per a la inserció social i laboral, perquè el treball és la primera política social”.
La titular de Treball Afers Socials i Famílies ha fet èmfasi en la importància de l’acord entre govern i promotors de la ILP  i ha afirmat que “hem conquerit aquest dret subjectiu amb responsabilitat i coherència. Avui és la generositat de tots i totes el que ha permès arribar a aquest acord”.
La Renda Garantida de Ciutadania ha de ser tramitada com a llei al Parlament i es preveu que comenci la seva aplicació el mes de setembre d’aquest any amb un 85% de la prestació. La implementació es durà a terme durant quatre anys, fins a l’abril de 2020, quan tots els beneficiaris ja en cobraran el 100%. Durant aquest temps, una comissió farà un seguiment per tal d’avaluar l’aplicació i modular els canvis necessaris per a fer-la efectiva.
En aquest sentit, Bassa ha assegurat que “no serem només el Govern qui dirà en cada moment qui necessita la renda garantida, sinó que estarem acompanyats dels agents econòmics, socials i del tercer sector amb qui anirem veient com anem modulant la Renda Garantida de Ciutadania”.
En la signatura de l’acord hi ha estat presents representants de federacions i entitats del tercer sector, promotors de la ILP, patronals (Foment i PIMEC), sindicats (UGT i CCOO),  i entitats municipalistes. (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis).
Beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania
Podran obtenir la Renda Garantida de Ciutadania totes aquelles persones majors de 23 anys amb dos anys de residència a Catalunya i que hagin esgotat totes les prestacions i no tinguin un patrimoni superior a la primera residència. Tot i així, existeixen algunes compatibilitats amb ajuts socials, com són les prestacions derivades de la llei de dependència, així com les famílies que rebin beques de transport i menjador escolar, les altres ajudes són compatibles i alhora computables.
Una altra exempció que contempla l’acord és per les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que tinguin una renda inferior a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Aquestes famílies podran rebre la prestació fins a arribar a aquest topall.
Les persones que vulguin adquirir la Renda Garantida de Ciutadania hauran de sol·licitar-la a través de les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Des del Departament de Treball se’ls traçarà el pla d’inserció laboral i, en cas que sigui necessari, se’ls derivarà cap als serveis socials.
Switch to mobile version