Autor Economia
17 Maig 2017 a 15:00

PIMEC dona suport a la Renda Garantida Ciutadana

Demana controlar les polítiques de formació i els plans d’inserció en pràctiques

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC dona suport a la iniciativa de renda garantida de ciutadania (RGC) a Catalunya, que té com a finalitat assegurar els mínims d’una vida digna a les persones i famílies que es trobin en una situació de pobresa, i desenvolupar la promoció de la persona i el seu apoderament, així com superar les condicions que l’han dut a necessitar aquesta prestació.

Tanmateix, presenta una sèrie de propostes, que ja ha traslladat al Govern per tal que la RGC beneficiï a qui realment ho necessita i sigui sostenible.

En aquest sentit, la patronal considera fonamental acompanyar aquesta prestació amb els màxims esforços per garantir que la situació que la motiva es reverteixi tan aviat com sigui possible, facilitant que les persones trobin una ocupació, i alhora incrementin la seva ocupabilitat a través de programes formatius. Una clau de l’èxit d’aquest acord ha de ser obtenir la inserció laboral i social de les persones perceptores de la prestació, convertint així la majoria de la despesa en una inversió, tal com ha assenyalat avui la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, durant la roda de premsa de presentació de la iniciativa.

PIMEC valora positivament els elements de temporalitat inclosos dins l’acord relatius a la compatibilitat de la percepció de la prestació amb les rendes del treball, així com el fet que el rebuig d’una feina adequada comporti la pèrdua de la prestació, i considera que caldria estendre aquesta condicionalitat a la participació, quan s’escaigui, en programes de formació. Aquests programes haurien d’incloure en la seva majoria pràctiques empresarials, una eina molt potent per millorar la ocupabilitat de les persones.

La patronal també adverteix de la necessitat d’establir mecanismes de control per evitar que aquesta mesura pugui potenciar males pràctiques d’economia submergida, control que tindria una repercussió directa positiva en els ingressos públics per cotitzacions socials. Així mateix, PIMEC alerta del fet que, com passa amb qualsevol dret subjectiu, aquest suposa una obligació financera per a la Generalitat quina magnitud dependrà del nombre de ciutadans que el tinguin reconegut, i en aquest sentit posa de manifest que la tendència pels propers anys serà incerta, i estarà afectada per l’eventual efecte crida que aquest acord pugui produir.

Finalment, PIMEC celebra la creació d’una Comissió per al seguiment i control en la implementació d’aquest pla, de la que en formarà part, i amb la que col·laborarà molt activament.

Switch to mobile version