Autor Economia
12 Maig 2017 a 15:00

Les organitzacions empresarials Cecot, FEM, FOEG, Texfor i UPM acusen el Govern espanyol

De penalitzar la indústria a Catalunya

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

Instal•lacions elèctriques // Imatge del web de Wikimedia

La patronal Cecot, la Federació Empresarial del Metall, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona, Texfor-Confederació de la Indústria Tèxtil i la Unió Patronal Metal·lúrgica han fet arribar per escrit al president del Govern i als ministres d’Indústria, d’Energia i d’Economia seva més rotund desacord per excloure de la reforma dels peatges a les línies de distribució de tensió a les empreses que estan en 25 kV de tensió sense cap raó tècnica o objectiva per a això. Les organitzacions empresarials catalanes únicament adverteixen criteris polítics en una decisió que té un important impacte sobre la competitivitat de la indústria catalana i atempta contra la tan reivindicada unitat de mercat per part de les forces polítiques representades al Congrés.

En l’acord assolit entre PP i PNB per als Pressupostos de l’Estat, el Govern es compromet a englobar les tensions de 30 a 36 kW en la tarifa 6.2 a partir del 2018 comportant que prioritàriament les empreses ubicades a Andalusia, País Basc, Navarra, Castella i Lleó, Cantàbria o Astúries puguin beneficiar-se de la reducció de tarifa energètica equiparant-se a les empreses ubicades en comunitats com Madrid. Una equiparació que ha estat motiu de constant reivindicació per part d’organitzacions empresarials de diferents comunitats autònomes a través de la plataforma kV25 / 30.

La decisió de no englobar en l’acord a les empreses que estan en xarxes de 25kV mantindrà el sobrecost aproximat de 200 M d’euros a l’any per a les 3.277 empreses catalanes sense que aquest respongui a criteris tècnics, ni d’eficiència de la xarxa, sinó a criteris polítics. Amb aquesta decisió el Govern torna a penalitzar la indústria catalana que s’ha refet del període de crisi, ha sabut adaptar-se als canvis del context econòmic ia dia d’avui lidera el volum d’exportacions espanyoles.

Sobre la Plataforma kV25 / 30 contra la discriminació tarifària elèctrica

El passat 28 de febrer els responsables de la Plataforma energètica kV25 / 30 van comparèixer a la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Senat per explicar la discriminació tarifària per la qual es veuen afectades 5.800 empreses del territori nacional, empreses consumidores d’energia en Alta tensió, discriminació que suposa un sobrecost de 350 milions d’euros anuals.

Fruit de la incoherència regulatòria diferents associacions empresarials com SIGUI, Grup ASE, FEAF, Cecot i entitats com Desenvolupament Protecció Ambientas, Metro Bilbao i Transports Metropolitans de Barcelona, va néixer al 2016 la plataforma kV25 / 30 amb l’objectiu de defensar els interessos de gairebé 6.000 empreses, que exigeixen un canvi regulador que els permeti situar-se en la tarifa elèctrica que els correspon, evitant així un sobrecost.

incoherència regulatòria

Tal com es va exposar davant la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Senat, l’enquadrament d’aquestes 5.800 companyies en un tram que no els correspon és una incoherència reguladora que suposa una arbitrarietat que origina inseguretat jurídica, discriminació i en definitiva un sobrecost per a les empreses afectades per aquest problema.

El problema que s’arrossega des de l’any 2008 quan es modifica el “Reglament de Línies”; i les xarxes de 25 i de 30 kV, classificades de 2a categoria, i que passen a pagar com de 3a categoria, té per als responsables de la kV25 / 30 una solució fàcil que passa per un canvi de normativa, de tal manera que les xarxes de 25 i 30 kV es traslladin al nivell de tensió de 2 de la “tarifa”, en concret a la tarifa 6.2.

Exceptuant les empreses ubicades en zones amb xarxes d’entre 30 i 36 kV com Andalusia, País Basc, Navarra, Castella i Lleó, Cantàbria o Astúries majoritàriament, la resta d’empreses en Alta Tensió estan en xarxes de 25 kV, de manera que l’acord assolit comporta que un elevat percentatge d’empreses afectades per la discriminació elèctrica segueixin amb sobrecostos que apunten a la línia de flotació de la majoria d’elles, disminuint la seva capacitat competitiva. La major part d’aquestes companyies estan ubicades a la zona de Catalunya.

Aquesta mesura trenca, de manera evident, amb la unitat de mercat que tan insistentment reclama el món econòmic i les forces polítiques al Congrés.

Nombre d’empreses afectades per CC.AA

Comunitat Autònoma

Nº Punts de Subministrament

%

CATALUNYA

3.277

56,50%

ANDALUSIA

966

16,66%

PAÍS BASC

790

13,62%

EXTREMADURA

365

6,29%

ARAGÓ

290

5,00%

NAVARRA

42

0,72%

CASTELLA I LLEÓ

33

0,57%

CANTÀBRIA

17

0,29%

ASTÚRIES

11

0,19%

MÚRCIA

6

0,10%

CASTELLA LA MANXA

3

0,05%

total

5.800

100%

(Informació elaborada per la plataforma kV25 / 30)

Switch to mobile version