Autor Societat
5 Abril 2017 a 10:00

El març ha estat plujós o molt plujós a Catalunya

Excepte els dos extrems

precipitacio Març 17

Una situació marcadament zonal (vent de l’oest en els nivells mitjans de la troposfera) ha causat un mes de març càlid i plujós a Catalunya. Aquest tipus de configuració provoca una inhibició dels fluxos freds del nord, que no permet una baixada de la temperatura, i el pas de pertorbacions atlàntiques, algunes d’elles desenganxades del corrent general i amb un recorregut molt meridional, provocant fluxos càlids i humits a Catalunya.

 
 
Pluja, neu i vent els dies 3 i 4 de març
El primer sistema frontal va creuar el principat entre els dies 3 i 4 de març, provocant un episodi de pluja general, neu que va afectar fins i tot a les parts culminants de la serralada Prelitoral i vent a llocs poc habituals.
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), va ser: 59,3 mm a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà); 52,1 mm al Pantà de Siurana (el Priorat); i els 51,7 mm a Blancafort (la Conca de Barberà).
·         La nevada va ser abundant al Pirineu, especialment a la part oriental de la serralada on es van superar els 30 cm, però cal destacar el gruix de neu mesurat per les estacions de la XEMA i per observadors de la XOM a punts de la serralada del Prelitoral: 16 cm a Prades (928 m), al Baix Camp, 11 cm a la Llacuna – Puig Castellar (943 m), a l’Anoia, o els 10 cm a Mura – Montcau (1.056 m), al Bages .
·         La ventada no va ser excepcional però va bufar amb força a indrets poc habituals. Cal destacar els 103,7 km/h de Malgrat de Mar (el Maresme) i a punts del front marítim del Baix Llobregat es van apropar als 90 km/h.
 
Neu i pluja entre els dies 22 i 25 de març
Una baixa atlàntica va afectar Catalunya entre els dies 22 i 25 de març, destacant els més de 100 mm de precipitació a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors del prelitoral.
Durant els dies 22 i 23 la baixa ubicada a l’oest de la península Ibèrica, va provocar una nevada destacable al Pirineu, on es van superar els 20 cm al Pirineu occidental. Però va ser a partir de la tarda del dia 24 i la matinada 25 quan la baixa va afectar de ple Catalunya amb precipitació general i generosa a molts punts del país.
·         Les quantitats de precipitació més importants van ser els 117,8 mm a Cerdanyola del Vallès – XOM (el Vallès Occidental), els 116,0 mm a Barcelona – Font del Gat (XOM, el Barcelonès) i els 115,1 mm de l’Observatori Fabra (XOM, el Barcelonès).
·         A l’Observatori Fabra de Barcelona la pluja recollida en 24 hores entre les 7 h UTC del 24 i les 7 h del dia 25 (dia pluviomètric) va ser  de 115,1 mm, el valor més alt en un mes de març de la seva sèrie centenària (1913-2017), superant àmpliament els 79,8 mm del 12 de març de 2011.
·         La precipitació acumulada al llarg del dia 24 va ser de 95,4 mm a l’estació de Barcelona – el Raval, de 93,3 mm a Barcelona – Zona Universitària i de 81,0 mm a Castellbisbal (el Vallès Occidental). Cal remarcar que aquestes estacions automàtiques de la XEMA, instal·lades respectivament l’octubre del 2006, el març del 2008 i l’abril del 2008, no havien registrat mai un dia tan plujós (0-24 h UTC).
·         L’estació del Pont de Vilomara (el Bages) va registrar 65,3 mm al llarg del dia 24 i feia més de 10 anys, des del 10 de març de 2000 (70,2 mm), que no hi plovia tant en un sol dia.
·         La variabilitat de la cota de neu va ser un dels factors més destacats de l’episodi, tant per les diferències espacials en un mateix moment com per les grans oscil·lacions en poques hores que va fer en alguns indrets. En general va ser molt més baixa a Ponent i al centre i sud del país que no pas al nord-est. Com a cas extrem, al llarg de la nit i primeres hores de la matinada va arribar a nevar fins a cotes de 200 o 300 m del pla de Lleida i del prelitoral, al mateix moment en què al Pirineu oriental la cota de neu es mantenia al voltant dels 2.000 m. Independentment, la nevada va deixar gruixos de 20 a 50 cm de neu nova a sectors elevats del Pirineu i Prepirineu, on gran part de la precipitació va ser en forma de neu (per sobre d’uns 1.800 o 2.000 m). Es presenta el mapa de gruix màxim de neu nova del dia 24 i 25 elaborat a partir de les dades recopilades dels observadors de la XOM i de les estacions de la XEMA.
Switch to mobile version