Autor Cultura
14 Abril 2017 a 10:00

Divendres Sant

El dia de dol

Majestat Batlló

Majestat Batlló // Imatge del web Wikimedia Commons

En el calendari cristià, Divendres Sant es el dia en què es commemora la mort de Jesucrist a la Creu (la seva crucificació), després que la nit anterior celebrés l’últim sopar amb els seus deixebles i fos traït per Judes Iscariot.

Religiosament, es un dia de dol absolut i durant aquest dol, no s’oficien Misses i les imatges de Sants i de la Mare de Deu es troben tapades. Altres actes de dol, son els sermons de les set paraules en els quals hom convidava, sobretot a les catedrals, predicadors famosos. El día es ple de pràctiques i supersticions populars: no es podia escombrar, les dones gràvides podien curar nafres, hom podia posar lloques, es podia endevinar el futur, portava sort fer caritat als pobres

La jornada comença amb un via crucis silenciós de bon matí, i a la tarda després d’oficiar la funció litúrgica i altres actes de dol, es surt de processo a molts indrets del País com la Processo dels Gremis a Manresa, La Renglereta a Arenys de Mar, i també a Sabadell, Badia, Perpinyà, Tarragona i Andorra .

No obstant a Catalunya i més concretament a L’Hospitalet de Llobregat es duu a terme la única processo laica del País a càrrec de la confraria dels 15+1.

 

Switch to mobile version