Autor Cultura
17 Abril 2017 a 10:00

Avui, Dilluns de Pasqua, es el dia de La Mona

Els padrins la regalen als seus fillols

la mona de pasqua

 

La Mona és el dolç propi del dia de Pasqua, que als padrins o avis regalen, generalment diumenge, als seus fillols i néts el dia de la Pasqua Florida i es menja el dilluns. Ja al segle XVI en el Costumari Català de Joan Amades apareix la mona citada amb aquest nom, però és possible que sigui una tradició més antiga. També es diu que els seus orígens poden trobar-se a Rússia, on els monjos ortodoxos mantenen la tradició jueva de celebrar la Pasqua la primera nit del primer divendres després de la primera lluna de primavera. Tradicionalment era una coca on sempre hi havia l’ou (el nombre d’ous que tenia la mona corresponia a l’edat dels nens fins que feia 12 anys), i a partir de mitjans del segle XIX és quan els flequers i pastissers començaran a elaborar presentacions més complicades, amb ornaments de sucre, ametlles, confitures, anissos…

S’atribueixen diversos orígens a aquest costum, però el més assenyalat per les fonts és que l’origen del nom de la mona de Pasqua provingui del terme àrab munna, que signigica “provisió de la boca”, i era un regal que feien els moriscos als seus senyors, amb un significat de fertilitat, esperança i renaixement. La Mona és un símbol de que les abstinències de la Quaresma s’han acabat.

Les mones de Pasqua són típiques de l’Aragó, el País Valencià, el Principat de Catalunya i certes zones de la regió de Múrcia, tot i que està estesa per arreu del món. De fet,  Ja a principis del segle XIX a Europa, en alguns països com Itàlia, França i Alemanya van començar a elaborar ous a base de xocolata, amb regals en el seu interior com els actuals ous Kinder.

Switch to mobile version