Autor Societat
24 Març 2017 a 21:00

Protecció Civil demana prudència davant les pluges, fort vent i mala mar

A partir d’aquest vespre

temps

Foto: Paquita Vallbé

Protecció Civil ha posat en Prealerta el pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses que poden generar incidències a partir del vespre al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i a totes les comarques de Girona. També hi haurà fort onatge a la meitat nord del litoral que pot afavorir més inundacions

 El pla PROCICAT està en Prealerta per la previsió de fort vent a partir del vespre amb afectació al litoral i a les comarques d’interior

 També està en Prealerta el pla NEUCAT per la previsió de nevades a cotes altes de la Catalunya Central i serralada prelitoral a partir del vespre

 Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució meteorològica i adaptar-hi les activitats de lleure a l’aire lliure del cap de setmana

Prealerta del pla INUNCAT per pluges i onatge

Protecció Civil ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de pluges intenses a partir d’aquest vespre i durant la propera nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. A partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

Es preveu un episodi d’acumulació d’aigua al vespre a les comarques de Girona, on s’espera la crescuda del cabal dels rius i rieres.
 A més, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha informat al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil que la pluja pot provocar la crescuda sobtada dels rius i torrents de la conca de l’Ebre. Des del CECAT s’ha informat d’aquesta previsió a tots els municipis de les zones afectades.
En quant a l’onatge, podrà superar els 2,5 metres (maregassa) i afectar el front marítim sobretot durant la nit a tot el litoral excepte l’extrem sud. Es preveu que l’episodi s’allargui fins demà a la tarda.
Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments al vespre. Davant la previsió de pluja intensa la propera nit, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.
Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, abans de l’arribada de les pluges netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.
Protecció Civil també recorda que cal allunyar-se del front marítim i respectar els tancaments d’accessos a les zones de risc. Cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.
Prealerta del pla PROCICAT per fort vent
A banda de la pluja intensa i la mala mar cal recordar que també es preveu a partir d’aquest vespre un episodi de vent intens. Protecció Civil ha posat en Prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT davant la possibilitat d’incidències a partir del vespre i durant la propera matinada especialment a les comarques del litoral i prelitoral. El vent bufarà de component est i el llindar de 90 km/h se superarà a les cotes mitjanes i altes. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a les comarques del Pirineu.
Protecció Civil recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.
Prealerta del pla NEUCAT
Protecció Civil també ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT davant la previsió de nevades locals a zones de la serralades del prelitoral i a la Catalunya Central a partir del vespre i durant la matinada, a cota 600 metres o superior. Les nevades afectaran també al Pirineu i Prepirineu.
De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible.
En cas de perill o emergència, recordeu trucar sempre al telèfon d’emergències 112.
Switch to mobile version