Autor Economia
27 Març 2017 a 10:00

Preveu un 2017 econòmicament “incert”

Segons l’informe de Club Cecot Internacionalització

Cecot Internacionalització // Imatge d'arxiu

Cecot Internacionalització // Imatge d’arxiu

El Club Cecot Internacionalització ha fet públic el seu informe de balanç del 2016 i perspectives pel 2017 referent al comerç exterior en que ha alertat de l’entorn d’incertesa i de la necessitat d’adaptació i de la gestió adequada de les empreses per subsistir. A l’informe es recullen les valoracions dels representants d’un total d’onze empreses internacionalitzades que aporten la visió de la microeconomia en el context global.

Al seu informe, el Club destaca que cal només una mirada al balanç de les empreses membre del Club Cecot Internacionalització per concloure que el 2016 ha estat un any positiu. Així doncs, “els núvols que s’anticipaven el gener del 2016, amb els mercats financers caient, la por d’una recessió als EUA, la crisi financera a la Xina i l’estancament al Japó i Europa, no van acabar materialitzant-se en tempesta”.

L’any 2016, al conjunt de l’estat espanyol, les exportacions van avançar un 1,6% interanual fins arribar als 233.000M d’euros. Un creixement un punt per sobre al registrat a la zona euro i contraposat a les caigudes a França (-0,9%), el Regne Unit -0,2%), els Estats Units (-3,2%) o la Xina (-6,4%). A nivell d’importacions, aquestes van patir descens del 0,9% en relació al 2015 i van superar els 250.000M d’euros.

Si ens centrem a Catalunya, durant el 2016 les exportacions catalanes van augmentar a un ritme superior al del conjunt de les exportacions espanyoles i dels països de la zona euro (2,2%). Aquest percentatge va representar un 25,7% del total d’exportacions a l’estat espanyol.

Pel que fa a les importacions, durant el 2016 van registrar un augment del 2,4%, amb un valor total de 71.623,9 milions d’euros. Les compres a l’exterior de Catalunya suposen el 28,6% del total de les importacions espanyoles.

Pel Club, la precaució de la Reserva Federal (FED) en no precipitar-se en les pujades de tipus, el manteniment i l’ampliació per part del Banc Central Europeu (BCE) de la seva política expansiva, especialment pel que fa a les compres de deute, i la continuïtat dels baixos preus del petroli, a la ratlla dels 50$ o per sota, van ser suficients perquè en el segon semestre el comerç mundial millorés i es corregissin amb escreix les lleus caigudes del primer trimestre. Pel que fa al 2017, els indicadors avançats fan pensar que les economies mundials seguiran la mateixa tendència almenys al llarg del primer trimestre.

Matèries primeres a l’alça

Millors possibilitats de creixement per als països emergents gràcies al camí a l’alça que seguiran les matèries primeres. Pel que fa al preu del petroli, el Club creu que el preu d’aquest es mantindrà a la ratlla dels 50$ el barril de Brent, fet que no considera negatiu tot i que no proporcionarà als estats que en són dependents les “alegries del 2016”.

Tipus d’interès al 0% a Europa durant el 2017

Segons l’informe, existeix una probabilitat alta que els tipus d’interès a la zona euro segueixin al 0% al llarg de tot el 2017 i fins i tot durant el 2018. Pel que fa a les divises, el Club considera que “cal esperar que la divergència entre el FED i el BCE segueixi pressionant el dòlar a l’alça” però de forma “moderada”. En quant al deute, el Club considera “urgent” que els bancs centrals corregeixin la situació i posa en dubte que el BCE i els països de la zona euro puguin suportar-ho.

La Xina, obligada a canviar per seguir creixent

“La Xina necessita reformes polítiques i socials que no s’acaben de veure i que no seran tan fàcils d’aconseguir”. D’aquesta manera es refereix l’informe del Club a la situació del gegant asiàtic que, tot i estar duent a terme amb un relatiu èxit la seva transició des d’una economia abocada a l’exportació fins a una economia dominada pel consum, quedarà lluny d’aquells anys de creixements espectaculars del 10%.

Pel Club, el problema xinès serà precisament la transició que haurà de fer per passar d’un aparell productiu en mans de l’Estat i controlat per l’Estat, abocat a les exportacions barates, a una economia de lliure mercat que impulsi la demanda interna.

Els països emergents, beneficiats per la pujada del petroli

En general, els països emergents de Llatinoamèrica i Àfrica es veuran beneficiats per la pujada del petroli i altres matèries primeres. Segons l’informe, però, cal remarcar importants excepcions, com és el cas de Veneçuela, enfonsada en el caos; l’Argentina, que segueix sense aixecar el cap; el Brasil amb una crisi institucional de proporcions gegantines i lluny d’estar resolta; als quals ara hem de sumar també Mèxic, pel deteriorament de les relacions amb els EUA, que són el seu principal mercat.

Amb tot, un dels països més ben posicionats, sota el nostre punt de vista del Club, és Colòmbia que experimentarà creixements importants durant aquest 2017.

Camí de clar creixement als EUA

El Club Cecot Internacionalització creu que la “gran incògnita” d’aquest 2017 als EUA serà el que l’administració Trump faci o deixi de fer en matèria econòmica i de política internacional. Segons l’informe, “l’economia dels EUA està en un camí clar de creixement” i amb bones perfectives” i constata que “hi haurà creixement”. El Club assegura que “molt greus i errades haurien d’ésser les decisions de Trump” perquè no es donin aquesta situació.

Paràlisi a Europa

L’informe del Club Cecot Internacionalització és especialment dur amb les perspectives del 2017 a Europa. Segons el Club, “Europa segueix, com de costum, paralitzada. No avança, sinó que més aviat es podria dir que va enrere. I, de fet, la complexitat de la seva estructura política afavoreix aquesta paràlisi”.

Pel que fa a la crisi bancària que viu el continent, l’informe assegura que Europa es va “negar” a afrontar la realitat dels problemes del seu sistema bancari “assumint pèrdues pels crèdits” i la banca europea segueix amb 1,2 bilions d’euros de crèdits “improductius i incobrables que ningú sap qui els acabarà assumint.”

Espanya, creixement en arenes movedisses

“Impostos alts, despesa pública incontrolada, dèficit descontrolat i augment constant de deute públic”. D’aquesta manera descriu l’informe del Club la situació de l’estat espanyol.

Segons el Club, la demanda interna i el boom del turisme, ajudats per la política expansiva del BCE i els preus favorables de les matèries primeres, han tibat l’economia amb força i ens han propiciat un molt bon 2016. De totes maneres, destaca que “caldria estar cec per no admetre que és un creixement que es fonamenta en arenes movedisses”.

Tard o d’hora en pagarem les conseqüències, diu l’informe, i tenint en compte la creixent incertesa a escala mundial, “hi ha moltes més probabilitats que sigui d’hora que no tard”.

Switch to mobile version