Autor Economia
3 Març 2017 a 18:00

Cecot valora positivament la reducció de l’atur de febrer

Considera necessari reduir l’atur juvenil 

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

A Catalunya l’atur del mes de febrer cau en 1.581 persones donant la millor xifra de la sèrie històrica en aquest mes, situant en 452.342 la xifra de persones a l’atur inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya.

A Espanya, el nombre d’aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació, ha baixat al febrer en 9.355 persones en relació amb el mes anterior. D’aquesta forma, l’atur registrat s’ha situat en 3.750.876 i continua en el seu nivell més baix dels últims 7 anys. Respecte a febrer de 2016 la desocupació s’ha reduït en 402.110 persones (-9,68%) el major descens registrat en un mes de febrer de tota la sèrie històrica

Per sectors econòmics, respecte a gener: en Agricultura s’incrementa l’atur en 9.734 (5,61%); en Indústria baixa en 3.388 (-0,98%); en Construcció es redueix en 6.676 (-1,81%); en Serveis baixa en 13.738 (-0,54%). Finalment, el col·lectiu Sense Ocupació Anterior s’incrementa en 4.713 persones (1,52%). La desocupació masculina se situa en 1.646.954 en baixar en 8.412 (-0,51%) i el femení en 2.103.922, en reduir-se en 943 (-0,04%).

La Seguretat Social va guanyar el mes de febrer una mitjana de 74.080 afiliats (+0,4%), la seva millor segona dada d’aquest mes des del 2008 després de l’aconseguit el 2015, quan l’afiliació va créixer en 96.909 persones.

 

Atur Juvenil

En relació al mes de gener la desocupació entre els joves menors de 25 anys s’incrementa al febrer en 5.029 persones (1,70%) respecte al mes anterior, tot i que en els últims dotze mesos ha disminuït en 48.970, un 14%, per sobre de la mitjana general que se situa en un 9,68%.

La taxa de desocupació a la zona euro entre els menors de 25 anys es va situar al gener en el 20%, enfront del 20,3% del mes anterior, la qual cosa equival a un total de 2,82 milions de joves aturats, dels quals 604.000 corresponien a Espanya, suposant una taxa del 42,2%, la segona més alta de tota la UE, només per darrere del 45,7% que afectava als joves grecs el novembre.

En el conjunt de la UE, la taxa d’atur juvenil va baixar al gener al 17,7% des del 18,1 de desembre de 2016, la qual cosa equivalia a un total de 4,01 milions d’aturats menors de 25 anys.

Les menors taxes d’atur juvenil en la UE van correspondre al desembre a Alemanya (6,5%), per davant de República Txeca (8,9%) i Països Baixos (9,8%).

 

Valoració de la Cecot

La reducció de l’atur del mes de febrer i l’increment de cotitzants a la seguretat social són dades positives i fan intuir que la tendència interanual continuarà per aquesta via. No obstant, per consolidar el procés de recuperació s’ha d’aprofundir en reformes que afavoreixin la reactivació econòmica i la competitivitat de les empreses, flexibilizant les condicions en les que es desenvolupen perquè puguin reforçar la seva capacitat d’adaptació i de creació d’ocupació.

D’altra banda, tenint en compte les dades i indicadors de la borsa de treball de la Cecot i el perfil de les persones a l’atur, el secretari general de l’entitat, David Garrofé anticipa que si no es posen mesures amb celeritat es pot donar el cas d’haver de tornar a recórrer a la selecció en origen per determinats perfils professionals. “Amb 3.750.876 de persones a l’atur és de molt mal dir que en els propers anys incrementarà el nombre d’empreses que necessitaran perfils de especialitzats en oficis que ja, a dia d’avui, està costant cobrir amb població d’aquí”, lamenta Garrofé. Per aquest motiu, des de la Cecot s’insisteix al Govern de la necessitat de reformular el sistema de formació professionalitzadora, implicant els agents econòmics, socials, educatius i administració per posar mesures consensuades des d’una gestió centralitzada amb àmplia participació d’aquests.

Preveient un escenari de manca de determinats perfils especialitzats en oficis, l’organització empresarial mitjançant Cecot Formació posa en marxa aquest mes un programa pilot per formar joves en torn, fresa i soldadura en el marc del projecte SINGULARIS. Aquest programa és iniciativa del Servei d’Ocupació de Catalunya amb l’objectiu de reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals dels joves en situació d’atur i afavorir la seva inserció laboral o bé el retorn al sistema educatiu.

Switch to mobile version