Autor Societat
23 Març 2017 a 10:00

Cartera de serveis per als catalans inscrits al Registre de residents a l’exterior

La inscripció és voluntària

registre catalans exterior Romeva Comín

El consellers d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el conseller de Salut, Toni Comín; el director general de Creació i Empreses Culturals, Quim Torrent; i la directora general de Joventut, Marta Vilalta, han signat els acords per a la prestació de serveis als catalans inscrits al Registre de catalans residents a l’exterior. Amb aquests acords s’obre una nova etapa en la relació entre el Govern i els catalans a l’exterior que a partir d’aquest dimarts, 21 de març, tenen accés a serveis en l’àmbit de la sanitat, joventut i cultura. Els acords han estat promoguts pel Departament d’Afers Exteriors amb la voluntat d’augmentar gradualment aquesta cartera de prestacions.
El conseller Romeva ha explicat en la seva intervenció que “amb aquests acords responem a demandes llargament reivindicades per la comunitat catalana resident a l’exterior” amb l’objectiu que “puguin exercir els seus drets com a catalans i catalanes, i en les mateixes condicions aplicables que la resta”. També ha destacat que “aquests seran els primers serveis efectius que es posaran a l’abast dels inscrits” des de que es va crear el Registre.
Per la seva banda el conseller de Salut, Toni Comín, ha afirmat que és “transcendental que, gràcies a la Llei d’ Accés Universal i a aquest acord, tots els catalans residents a l’ exterior tinguin accés al sistema sanitari públic sense necessitat de modificar la seva residència” i ha afegit que es garanteix així “un dret bàsic com és el de la salut”.
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha explicat que aquesta signatura d’acords és un primer pas per reforçar els lligams i oferir recursos públics als joves catalans que viuen a l’exterior”. I el director general de Creació i Empreses Culturals, Quim Torrent, ha subratllat que “reforcem aquest vincle amb els catalans a l’exterior a través de la llengua, la cultura i la lectura”.
 
Els serveis
 
Per a poder tenir accés als serveis és necessari inscriure’s al Registre de Catalans residents a l’exterior. Aquesta eina possibilita que les persones que hi estiguin inscrites puguin exercir els seus drets i ser preceptors de serveis i, al mateix temps, permet al Govern conèixer les demandes i necessitats de la comunitat catalana a l’exterior.
Els serveis que s’han presentat són:
  • Targeta Sanitària Individual: Podran disposar de la Targeta Sanitària Individual per a les seves estades temporals a Catalunya.
  • Carnet Jove: Els joves d’entre 12 i 30 anys podran gaudir del Carnet Jove.
  • L’estiu és teu: Aquest estiu la Xarxa d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) ofereix dins del programa l’Estiu és Teu dues estades de lleure (a L’Escala i La Molina) adreçades exclusivament als infants i joves catalans de 8 a 16 anys residents a l’exterior.
  • Descomptes Xanascat: S’ofereix un 10% de descompte a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya que disposa de més de 50 albergs arreu del territori.
  • eBiblio: Podran gaudir del servei eBiblio Catalunya. És un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals.
  • “Fas 6 anys. Tria un llibre”: Els infants catalans residents a l’exterior que durant l’any 2017 facin 6 anys rebran una targeta amb un codi de barres personalitzat que podran bescanviar pel llibre infantil que desitgin a la plataforma en línia Liberlista.cat.
  • IQuiosc.cat: Les persones inscrites podran accedir a la plataforma IQUIOSC.cat i escollir les cinc publicacions de pagament a les quals desitgin tenir accés gratuïtament durant sis mesos.
La inscripció al Registre de Catalans residents a l’exterior és voluntària i s’ha de formalitzar a través d’aquesta pàgina web: http://exteriors.gencat.cat/registrecatalans . La sol·licitud d’aquests serveis es pot fer des del 21 de març.
Switch to mobile version