Autor Societat
10 Gener 2017 a 15:00

El 2016, un any càlid i sec a Catalunya

El 5è any més càlid i sec sense ser excepcional

precipitacio 2016

L’any 2016 s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, ja que la temperatura mitjana anual ha estat, gairebé arreu, superior en 0,5 °C a la mitjana climàtica del període de referència 1961-90. Només en algunes àrees del Pirineu i Prepirineu, del Segrià i del terç sud es pot considerar com un any normal, i igual que l’any anterior, cap estació de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) ha presentat una anomalia negativa.
L’anomalia positiva més important s’ha donat, com a conseqüència de l’illa de calor urbana,  al Barcelonès, igual que en els darrers anys, amb valors locals de fins a +2,0 °C al centre de Barcelona. Entre els valors més alts d’anomalia se situen també punts de l’Alt Empordà, Berguedà, Osona, Anoia, Baix Camp i Baix Ebre, on ha estat  igual o superior a superior a +1,5 °C.
Ara bé, el 2016 ha presentat també trets de normalitat en algunes zones del Pirineu occidental, de la Cerdanya, al Solsonès i Berguedà, punts del Segrià i del  Baix Camp o a l’extrem sud del país.
Tots els mesos de l’any, excepte els de la primavera, han mostrat valors d’anomalia de temperatura mitjana mensual positius, i en aquest sentit destaca sobretot el gener del 2016.
En valor absolut, els valors de temperatura mitjana anual més alts han superat els 16 °C on habitualment s’enregistren; el litoral Central i Sud, la vall de l’Ebre, i també punts pròxims al cap de Creus. La més alta ha estat de 18,2 °C  a  l’estació meteorològica automàtica de Barcelona – el Raval, que ha igualat els registres del 2015, 2011 i 2009.
A l’altre extrem, els valors més baixos, inferiors als 10 °C, s’han donat en algunes valls del Pirineu occidental i de la Cerdanya, i com és normal per efecte de l’altitud, als punts més elevats del Pirineu, Prepirineu i Montseny.
Amb perspectiva històrica, de les 22 estacions de la XEMA que disposen de més de 20 anys de dades anuals representatives de temperatura mitjana, l’any 2016 se situa a 16 estacions com entre el 2n i el 10è més càlid, mentre que a 5 estacions s’ha comportat com entre els 5 i 10 més freds.
Al conjunt de Catalunya, el cinquè més càlid
En una anàlisi del conjunt de Catalunya, el 2016 ha estat el 5è any més càlid d’ençà que hi ha registres. Tots els mesos de l’any han registrat una temperatura mitjana superior a la mitjana climàtica corresponent, fet que només té un precedent, el 2009. La mitjana de la temperatura màxima ha estat especialment elevada, amb una anomalia de +1,9 ºC, igualant el registre del 2011 i només superada pel 2015. Pel que fa a la temperatura mínima, la mitjana ha estat la 7a més càlida, amb una anomalia de +1,2 ºC.
Any sec tot i que sense ser excepcional
Pel que fa a la precipitació, el 2016 ha estat un any sec gairebé a tot el territori, tot i que amb algunes zones que han presentat normalitat pluviomètrica o que fins i tot s’han de qualificar de plujoses, situades aquestes al Pirineu, Prepirineu, a punts de ponent i de la depressió Central, o del litoral i prelitoral Sud. En general, gairebé tot el territori ha recollit una precipitació que representa entre un 70% i un 90% de la mitjana climàtica del període de referència 1961-90, essent el Montsià, el Baix Ebre, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i la Selva les comarques on el dèficit ha estat més acusat.
Pel que fa a la quantitat acumulada, tot i no haver-hi registres excepcionalment baixos, s’han donat els menors al Segrià i les Garrigues amb totals de poc més de 260 mm. A l’altre extrem, només s’han superat els 1.300 mm al nord de la Val d’Aran i a punts de més altitud del Ripollès. La màxima precipitació enregistrada per les estacions de la XEMA ha estat de 1.547,7 mm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà.
Entre els mesos que han estat secs a bona part del territori destaquen el gener i també els mesos de l’estiu, mentre que el febrer, els de la primavera, sobretot l’abril, i també el novembre van presentar-se plujosos a una gran part del territori.
Amb perspectiva històrica, de les 16 estacions de la XEMA que disposen de més de 20 anys de dades anuals representatives de precipitació anual, l’any 2016 se situa a 13 estacions com entre el 3r i el 10è més sec.
Episodis més destacats
·        El 8 de gener, temperatura alta a l’est del país pel vent de ponent, la més alta d’un gener dels últims 10 anys a estacions del centre i sud del litoral i prelitoral.
·         L’1 de febrer, temperatura excepcionalment elevada a l’alta muntanya, essent la més alta de la sèrie a cinc estacions. El radiosondatge de Barcelona a les 12 h UTC va registrar la temperatura més alta de la sèrie de febrer (1998 – 2016) a tres nivells estàndard.
·         El dia 12 de febrer va finalitzar una llarga ratxa seca que havia començat el 3 de novembre a àmplies zones del litoral i prelitoral Central, on s’havien acumulat més 90 dies consecutius sense precipitació igual o superior a 1 mm.
·         Entre els dies 26 i 28 de febrer, precipitació general i abundant, el 27 localment molt abundant. La cota de neu es va situar puntualment als 200 m i la nevada va deixar uns 20 cm per sobre dels 1.000 metres.
·         Entre el 13 i 18 de març, precipitació general abundant al sud del país, i nevada per sobre dels 500 o 600 metres a la meitat nord.
·         Entre els dies 3 i 6 d’abril precipitació general i important, amb més de 80 mm en punts del Baix Ebre i del Solsonès. Nevada de 20 a 60 cm per sobre dels 2.000 m al Pirineu.
·         Entre el 20 i 21 d’abril precipitació general, fins a 50 mm les més abundants i amb gruixos superiors als 20 cm en algunes estacions d’alta muntanya.
·         Entre el 7 i 16 de maig, precipitació general amb més de 50 mm a bona part del Pirineu i del Prepirineu i  més de 100 mm a certs punts de cotes altes del vessant sud de la serralada. El dia 9 alguns xàfecs van ser d’intensitat forta.
·         Entre el 13 i 19 de juny, tempestes que va afectar sobretot el quadrant nord-est, descens de la temperatura i neu a les cotes altes del Pirineu.
·         Entre el 20 i 23 de juliol, episodi de calor sobretot a les terres de Ponent, Prepirineu occidental i a la Catalunya Central, i tempestes intenses al Prelitoral i Prepirineu amb acumulacions de precipitació puntualment molt abundants.
·         Del 4 al 7 de setembre, temperatura excepcionalment alta, amb registres al voltant dels 40 ºC a punts de la vall de l’Ebre, valors més alts de la sèrie de setembre per a moltes estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades.
·         Del 8 al 15 de setembre, precipitació general i tempestes localment fortes.
·         Entre el 8 i el 14 d’octubre precipitació general, fins aquell moment el més abundant del 2016.  Es van superar els 100 mm a moltes de les estacions ubicades en el quadrant nord-est del país, i fins i tot els 200 mm a punts del sud del Maresme. Pluja torrencial, excepcionalment intensa, durant la tarda del dia 12 en alguns sectors del Maresme.
·         Entre el 20 al 24 de novembre episodi general i molt destacat de precipitació. Al Pirineu es van acumular més de 200 mm a cotes altes. L’episodi va anar acompanyat d’altres fenòmens meteorològics com fort vent, nevades a cotes altes i una línia de torbonada que va provocar gran quantitat d’aparat elèctric, pedra i calamarsa.
·         Entre el 26 al 29 de novembre episodi de precipitació molt important, en alguns punts de l’Empordà i del litoral i prelitoral Central va deixar més de 100 mm en poques hores. Sovint va anar acompanyat de tempesta i localment de calamarsa o pedra i es van formar algunes mànegues davant del litoral.
Switch to mobile version