Autor Sanitat
14 Desembre 2016 a 18:00

La UPF ha rebut un dels vint ajuts que atorga el programa CaixaImpulse

Per un nou dispositiu mèdic per a la prevenció i diagnòstic del càncer colorectal

microones.scaner colorectal

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha rebut un dels vint ajusts que atorga el programa CaixaImpulse de Caixabank per tirar endavant un nou dispositiu mèdic per a la prevenció i diagnòstic del càncer colorectal. El projecte “Dispositiu d’imatges a temps real per microones per a exploracions endoscòpiques i intervencions”, està liderat per Marta Guardiola, investigadora del Grup de Recerca Physense, que pertany a la recent creada Unitat  Barcelona Centre for New Medical Technologies (BCN-MedTech), del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, una plataforma interdisciplinària i translacional d’investigació en enginyeria biomèdica.

El càncer colorectal, la segona causa de mort per càncer

El càncer colorectal és un seriós problema de salut en països amb un estil de vida occidentalitzat i representa la segona causa de mort per càncer. Al món tenen lloc 1,3 milions de nous casos anualment, i és una de les causes més grans de morbiditat i mortalitat. A Espanya, aquest tipus de càncer afecta un de cada 20 homes i a una de cada 30 dones d’entre 50 i 74 anys. Tot i que la colonoscòpia és l’únic mètode de detecció capaç de prevenir el càncer colorectal, la taxa de pòlips no detectats amb aquesta tècnica diagnòstica és del 22%, i el risc de patir aquest tipus de càncer, tot i un resultat negatiu de la colonoscòpia, és del 60 – 70 %. Aquí intervenen la destresa del professional que realitza la prova i també la dificultat de captar les imatges d’un intestí que esta en continu moviment.

Segons ha manifestat Marta Guardiola, “emprant les propietats elèctriques de les ones de microones i amb un capsal d’antenes que s’ajusta a l’extrem distal d’un colonoscopi estàndard, hem descobert una nova tecnologia basada en la formació d’imatges a temps real”. Els inventors d’aquest nou dispositiu han fusionat la imatge provinent de l’endoscopi amb la creada amb el capsal de microones. Així es poden diferenciar millor els teixits sans dels patològics, amb un contrast que no es tenia abans a simple vista. A més, el nou mètode té el valor afegit que “no modifica la pràctica clínica actual, és segur i de baix cost”, ha afegit la investigadora principal del projecte.

La propietat intel·lectual del dispositiu mèdic basat en la tecnologia de microones per a la prevenció i diagnosi del càncer de colon, està compartida entre la UPF (50%), la UPC (20%), l’Hospital Clínic de Barcelona (20%) i ICREA (10%).

El programa CaixaImpulse enguany ha destinat dos milions d’euros per a la creació d’empreses biotecnològiques amb el principal objectiu de transformar el coneixement científic en productes i empreses que generin valor en la societat. Ahir, 12 de desembre es van fer públics els 20 projectes seleccionats en aquesta segona edició de la convocatòria del programa, al qual es van presentar 73 projectes de centres de recerca, hospitals i universitats de tot el país.

Switch to mobile version