Autor Societat
20 Desembre 2016 a 15:00

La Generalitat disposa aquesta temporada de 122 màquines llevaneus

Per facilitar la mobilitat a la xarxa viària

llevaneus-1

El Departament de Territori i Sostenibilitat disposa aquesta temporada de 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal –amb una capacitat total de més de 10.500 tones– per facilitar la mobilitat a la xarxa viària de la seva titularitat durant l’època de fred i nevades. Aquests mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, per mitjà de 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori.
La Generalitat activa cada any entre el 15 de novembre i el 15 d’abril el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal, amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades. La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment 6.012 quilòmetres, més de la meitat de les carreteres a Catalunya.
El Pla d’ajuda a la vialitat hivernal consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, els equips del Departament van recórrer fins a 961.726 quilòmetres entre operacions preventives i operacions curatives.
Activació 150 dies l’any
En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 15.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions. El nombre d’incidències és força variable d’un any a un altre, en funció de les condicions meteorològiques. A Catalunya, cada temporada es produeixen de mitjana unes 120 incidències per gel a les calçades, 194 per neu, i 8 per allaus.
El Departament de Territori i Sostenibilitat activa el Pla d’Ajuda a la Vialitat Hivernal 150 dies l’any i participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.
Switch to mobile version