Autor Societat
1 Desembre 2016 a 15:00

Interior dota els Mossos d’Esquadra d’una tauleta

Permet millorar en eficiència i seguretat en l’activitat de patrullatge

jordi jane mossos

El conseller d’Interior, Jordi Jané, acompanyat del secretari general d’Interior, Cèsar Puig; i del comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero; va presentar ahir els nous dispositius mòbils amb què treballen els Mossos d’Esquadra, que permeten millorar l’eficiència i la seguretat en les intervencions policials.

Jané ha valorat molt positivament aquesta nova eina que suposarà un element cabdal, un punt més d’autonomia per l’agent, que tindrà més recursos que podrà  activar a l’instant”. “És una eina de present però també de futur, a la que s’aniran d’adaptant noves funcionalitats que generin intel·ligència policial”, va dir.

El conseller va destacar la importància de les noves tecnologies no com una finalitat en si mateixes, sinó com un instrument que ens ajuda a tenir més seguretat, i permet a la policia que la seva feina sigui més àgil, fet que redundarà en la seguretat de tothom”.

El titular d’Interior ha recordat que aquesta és la línia que el Govern de la Generalitat s’ha proposat per tal de potenciar el cos de Mossos d’Esquadra i dotar-lo dels recursos que necessita. El cos de Mossos d’Esquadra és el primer cos d’abast general, com a policia integral, que incorpora aquesta eina”, ha insistit.

 “Projecte Mobilitat – Dispositius Mòbils”

Des de principis de l’any 2015, el departament d’Interior, a través de la Direcció General de la Policia, ha iniciat un projecte anomenat “Projecte Mobilitat – Dispositius Mòbils”. Aquest projecte, que ha estat desenvolupat a partir de la col·laboració entre Mossos d’Esquadra i els serveis tècnics de la Direcció General de la Policia i el Departament d’Interior, es va començar a implementar el passat octubre i ha finalitzat aquest mes de novembre. En una primera fase es va implantar a la Regió Policial Metropolitana Barcelona i seguidament, a les Regions Policials Metropolitanes, RP Ponent, RP Central i RP Pirineu occidental. El desplegament ha finalitzat amb les Regions Policials de Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

L’objectiu és que les patrulles siguin més autònomes i guanyin en rapidesa en l’accés a la informació i millorin l’eficiència i la seguretat dins l’actuació policial a través de més i millors equipaments. Per aquest motiu, s’han dotat a les Unitats de Seguretat Ciutadana i a les Àrees Regionals de Recursos Operatius d’uns 900 dispositius mòbils que permeten que els policies millorin el seu grau d’autonomia al carrer.

Fins ara, el patruller havia de contactar amb la Sala Regional de Comandament per demanar dades policials, com ara possibles requisitòries judicials o policials sobre persones, titulars de vehicles o vehicles robats. Ara, aquesta situació s’ha invertit i el patruller amb la seva tauleta ja pot accedir directament a tota aquesta informació que li permet ser més àgil i ràpid en l’actuació policial.

El vehicle policial disposa també d’un suport per poder fixar la tauleta i poder fer consultes en moviment. Pel que fa a les patrulles a peu, s’ha habilitat una ubicació en la nova armilla exterior antibales, que s’utilitza per poder portar a sobre el dispositiu.

La implantació d’aquesta nova eina suposa un nou pas organitzatiu i tecnològic que, entre d’altres novetats, implicarà la possibilitat d’alimentar directament el sistema amb informació de qualitat, millorant la capacitat de generar intel·ligència policial. Aquest dispositiu compleix diverses normes de qualitat internacionals, proporcionant un alt grau de protecció contra les caigudes, l’aigua i la pols. En concret, compleix amb la normativa IP67, per la qual cosa el dispositiu compleix amb els requisits necessaris per garantir una bona resistència davant la tasca diària i l’ús continuat de l’aparell.

Abans d’iniciar el desplegament de les tauletes a tot el territori català, s’ha realitzat una prova pilot a dues Àrees Bàsiques Policials per tal d’avaluar el projecte i determinar-ne l’impacte organitzatiu de la implantació de la nova eina.

A banda, i per donar els coneixements necessaris per utilitzar el dispositiu mòbil, s’ha dut a terme una formació específica en cascada sobre l’ús i el funcionament dels dispositius, amb la premissa de formar a totes les unitats on s’ha desplegat la nova eina. En total han estat gairebé 1.600 mossos els que han assistit a aquestes jornades formatives.

Switch to mobile version