Autor Cultura
28 Desembre 2016 a 10:00

28 de Desembre, Els Sants Innocents

Enganyifes per un día

La llufa del dia dels Sants Innocents

La llufa del dia dels Sants Innocents

Les tradicions vinculades al dia 28 de desembre, festivitat dels Sants Innocents, commemoren, segons les Escriptures de la fé católica la matança d’infants perpetrada per Herodes a Judea, encara que, per l’altra, provenen en bona part de les ancestrals Saturnals romanes, i de les Festes de Folls medievals. Eren dies en què es permetia la transgressió de l’ordre establert, a manera de temporal vàlvula d’escapament, perquè tot acabés rutllant com sempre.

Passant a l’Edat Mitjana, a bona part d’Europa, aprofitant els dies posteriors a la sembra dels camps, amb la terra adormida i molt de temps lliure per als treballadors, es toleraven les manifestacions de burla i crítica àcida contra l’autoritat, inversió de papers i disbauxa generalitzada. En dates properes al canvi d’any, suposava una diversió que rivalitzava en grolleria i desvergonyiment.

Aquesta mena de festivitats estaven netament codificades socialment, amb els noms de “Llibertats de desembre” (del dia 6 de desembre, Sant Nicolau al dia 28), “Calendas Iannuari” (Cap d’Any) i Festa dels dotze dies (De Nadal a la dotzena nit, la de Reis, celebrada al món anglosaxó), entre d’altres més genèrics com “Festa dels Folls”, típica celebració d’inversió dels rols quotidians, en la qual els més humils i desfavorits prenien el poder per un dia.

De totes maneres, les ganes de gresca continuen fins avui, i de tot un cúmul d’influències en neix el dia dels Sants Innocents, tal com el coneixem. Amb la llufa, les innocentades, les bretolades i bromes més o menys pesades. Ordenar a un subaltern que vagi a buscar un aparell improbable entaforat en un llòbrec soterrani,  trucades telefòniques incongruents, rebre notificacions d’haver guanyar importants premis als que probablement ni hem jugat  o inundar amb detergent les fonts públiques poden estar a l’ordre del dia un 28 de desembre, a càrrec dels joves o no tant joves.

Temps enrere, eren molt vistoses les innocentades publicades als diaris, o difoses per altres mitjans de comunicación con la radio i posteriorment la televisió, encara que últimament és un costum caigut en desús, potser perquè en l’actualitat no sempre és fàcil saber si una notícia va de debò o és directament una burla.

No obstant, caldrà estar alerta amb tota la informació escrita, audiovisual i de les xarxes socials per no acabar amb una llufa (material o virtual) penjada de la nostre esquena i, tot i que ho pugui semblar, el partit de futbol de la nostre selecció contra Tunísia que es disputa aquest vespre a Girona es amistós però real i no una innocentada com tampoc és una innocentada que Joan Coma, regidor de CUP-Capgirem Vic, sigui traslladat a l’Audiència Nacional de Madrid perquè expliqui això de que “per fer una truita caldrà trencar els ous” expressat en un Ple Municipal.

Switch to mobile version