Autor Societat
15 Novembre 2016 a 15:00

“Tot i els reptes que encara queden per afrontar, hem avançat molt en la lluita contra la sinistralitat viària”

César Puig, secretari general del Departament d’Interior

cesar puig eugenia domenech sct

El secretari general del Departament d’Interior, César Puig, ha clausurat el VII Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit i ha lliurat els Premis a la Seguretat Viària 2016. El simposi, organitzat pel Servei Català de Trànsit (SCT) els dies 10 i 11 de novembre, ha aplegat al World Trade Center de Barcelona més de 300 experts de diversos països europeus i enguany s’ha centrat en la lluita contra la inseguretat viària.
Durant la seva intervenció, César Puig ha destacat que “malgrat que encara queden molts reptes per afrontar, s’ha de reconèixer que s’ha avançat molt els darrers anys en la lluita contra la sinistralitat viària”. Puig ha recordat que “fa uns anys, no només hi havia una xifra molt elevada d’accidents de trànsit, sinó que també hi havia una manca de consciència social” cap a la sinistralitat viària, i ha afegit que “encara hi ha una marge ampli per continuar treballant i avançant en les polítiques de trànsit”. César Puig ha remarcat que “mentre hi hagi un accident de trànsit, hi haurà una família que pateix, i per tant, des de l’Administració i compromís de tots, hem d’esmerçar esforços per evitar que passi”.
Per la seva banda, la directora de l’SCT, Eugenia Doménech, ha exposat les conclusions del Congrés i ha posat de relleu que “estem en un moment de preocupació perquè als diferents països de la UE hi ha hagut un repunt general de la sinistralitat viària, tot i que a Catalunya sembla que tornem a reduir accidents i víctimes”. També ha subratllat que “ens hem de replantejar moltes coses per poder arribar a un horitzó sense víctimes l’any 2050, i al 2020 poder reduir al 50% les víctimes mortals”.
En la segona jornada del VII Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit, s’ha debatut sobre el control de les conductes de risc en la conducció i sobre la sinistralitat viària com una problemàtica de salut pública.
1)    El control de les conductes de risc
 
En aquesta taula s’ha reflexionat sobre el control de les conductes de risc com a element cabdal de prevenció i per millorar la seguretat viària i ha estat moderada per la Fiscal Delegada de Seguretat Viària a Barcelona, Isabel López.
El cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, Vicenç Gasulla, ha fet una reflexió sobre com s’hauran d’adaptar al futurs les administracions públiques que treballen en l’àmbit de la seguretat viària. Gasulla ha explicat que “estem a les portes d’una quarta Revolució Industrial que suposarà canvis en la forma de viure de la societat i també en la mobilitat. Segons Gasulla, les policies de trànsit “hauran d’orientar-se a l’ús de la tecnologia digitalitzada de control i a nous marcs de responsabilitat de trànsit”. A més, també ha destacat que “la policia s’haurà de tecnificar, els agents seran especialistes en àmbits concrets i les seves responsabilitats  derivaran en noves i diferents habilitats”.
En aquesta taula de debat també ha intervingut Egbert-Jan van Hasselt, comissari de policia i cap de projecte nacional de desenvolupament de regulació viària i de trànsit de la policia nacional d’Holanda, que ha afirmat que en aquest país les víctimes mortals entre ocupants de vehicle i vianants ha anat augmentat en els darrers anys. “A Holanda ens estem allunyant del bon camí, creiem que ho estàvem fent bé, però potser s’han fet menys inversions  en seguretat viària de les que s’havien d’haver fet”, ha destacat. Van Hasselt  ha remarcat que les principals causes de sinistralitat viària a Holanda són l’excés de velocitat, les distraccions i el consum d’alcohol i drogues i que també hi ha una preocupació pels ciclistes accidentats, que sovint es veuen implicats en sinistres en solitari. El representant de la policia holandesa també ha exposat que actualment a Holanda “estem invertint en controls a les carreteres per aconseguir que els conductors canviïn d’actitud” i que “és necessari que en un futur la seguretat viària torni a ser una prioritat”.
Per la seva banda, Dovilé Adminaité, responsable de projecte del Consell Europeu de Seguretat en el Transport (ETSC) de Bèlgica, ha explicat de quina manera l’aplicació de la llei de trànsit pot contribuir a assolir carreteres més segures i ha exposat  en què consisteix el programa PIN, que compara el rendiment de la seguretat viària dels diversos països europeus. Adminaité ha remarcat que perquè la llei sigui efectiva “ha d’aplicar-se a aquells àmbits causants dels accidents amb víctimes mortals i ferits greus, a més de perseguir els infractors”. La representant de l’ESTC també ha insistit en què els estats europeus han d’incrementar els seus recursos humans per fer més controls policials i participar en el seguiment dels infractors de trànsit no residents.
El responsable de l’Àrea d’investigació i Reconstrucció d’Accidents de la Ertzaintza, Manu López, ha explicat que des fa tres anys al País Basc s’ha implementat un model de gestió de la seguretat viària “que respon a les noves demandes dels ciutadans i als canvis socials” López ha subratllat que “cal un impuls legislatiu” que permeti assolir la Visió Zero d’accidentalitat i ha afegit que ens trobem en un moment en què “s’ha de fer autocrítica” de les polítiques de seguretat viària adoptades. López també ha fet èmfasi en què “cal harmonitzar la legislació de trànsit a Europa per disposar d’un espai comú de regles”.
Per últim, Rafael Aparicio, tinent coronel de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil ha explicat quines són les àrees d’actuació del trànsit d’aquest cos policial entre les quals ha ressaltat la prevenció dels sinistres viaris greus. Aparicio ha subratllat que han detectat que l’accidentalitat més elevada es registra a vies convencionals i ha dit que en un futur pròxim “es fa imprescindible l’adopció de nous mitjans tecnològics en seguretat viària” així com ampliar la capacitat d’observació i detecció d’infraccions. El tinent coronel de la Guàrdia Civil també ha explicat que els infractors de trànsit es poden classificar com a “esporàdics”, “conscients” i “d’alt risc” i que cada grup requereix un tipus d’actuacio i de conscienciació viària específica.
2)    La mobilitat i la salut pública
La segona taula d’avui ha girat entorn a la salut pública i la seva relació amb la sinistralitat viària i ha estat moderada per Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut. En primer lloc, Marity Löytty, assessora de l’Agència Finesa de Seguretat en el Transport (TRAFI) ha exposat les mesures que s’apliquen a Finlàndia per lluitar contra els infractors, com el bloquejador de conductors sancionats per haver consumit alcohol o l’obligació que tenen els serveis sanitaris de notificar a la policia els problemes d’addicció dels seus pacients o les malalties que poden afectar a la conducció si es preveu una durada superior a sis mesos. També ha explicat que els suïcidis són freqüents en els accidents de trànsit, unes conclusions que han estat possibles de detectar gràcies als equips d’investigació locals que fan seguiment a les famílies de víctimes d’accidents mortals.
Per la seva banda, Jean Pascal Assailly, de l’Institut Francès de Recerca de la Seguretat Viària, ha explicat que el 30% de les morts en accidents de trànsit a França tenen relació amb l’alcohol i les drogues, especialment el cànnabis, una droga cada cop  més estesa i que a França és obligatori pels conductors professionals la instal·lació de bloquejadors d’alcohol al vehicle. També ha mencionat l’augment de la sinistralitat greu al país francès i la necessitat que torni a ser una prioritat i un augment de l’actuació policial en aquest àmbit.
El doctor i investigador del Programa Psicopatologia i Seguretat Viària de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Sergi Valero, ha presentat els resultats provisionals de l’estudi que du a terme el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, en col·laboració amb l’SCT sobre psicopatologia i violacions de trànsit en persones que han perdut el permís de conduir. Valero ha explicat que “7 de cada 10 conductors avaluats en l’estudi, que són uns 400, pateix o ha patit una patologia psiquiàtrica” i que “un 25% dels casos pateixen TDAH” (Trastorn del Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat). Els resultats d’aquest estudi també demostren que “els conductors que tenen o han tingut una patologia psiquiàtrica són més proclius a tenir conductes de risc a la carretera, i també, de ser reincidents”.
Finalment, el subdirector general de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Joan Colom, ha constatat que l’alcohol és el primer causant de danys a tercers a Catalunya i que cal que aconseguim que es consideri igual de perniciós que el tabac. També ha remarcat que les campanyes de comunicació i la coordinació interdepartamental són claus per lluitar contra el consum de l’alcohol”.
Premis a la Seguretat Viària 2016
El secretari general del Departament d’Interior, César Puig, i la directora de l’SCT, Eugenia Doménech, han lliurat en el marc del simposi els Premis a la Seguretat Viària 2016 que enguany han reconegut la tasca de sis persones i institucions a favor de la seguretat viària:
  • Ole Thorson
Per tota una vida dedicada a l’activisme en favor de la mobilitat segura des d’entitats com la Federació Internacional de Vianants o l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T, formant part d’organismes internacionals, representant usuaris vulnerables. Per la seva participació en l’ordenació de la mobilitat en ciutats europees i americanes, sent un referent a nivell internacional en temes de seguretat viària i mobilitat segura i sostenible.
  • Dr. Josep Montané
Per haver contribuït, a través de la Càtedra de Formació i Educació Viàries del Servei Català de Trànsit i la Universitat Autònoma, a l’estudi i millora de la seguretat viària, i més concretament en el model de canvi d’actituds dels cursos de sensibilització d’infractors vinculats al permís per punts.
  • Catalunya Camina
Per haver actuat com a entitat prescriptora de la protecció dels col·lectius vulnerables i potenciadora de les alternatives de mobilitat segura i saludable a partir de la defensa dels drets dels vianants. Per haver col·laborat amb el Servei Català de Trànsit en la difusió de polítiques de seguretat viària.
  • Dr. Miquel Casas
Per haver contribuït, a través de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron, a l’estudi i millora de la seguretat viària, i més concretament en l’avaluació i tractament dels factors psicopatològics implicats en la conducció de risc i en la sinistralitat viària, fruit del seguiment dels cursos del permís per punts.
  • Fédération Européenne des Victimes de la Route
Per la dedicació al llarg de 25 anys en la difusió de les polítiques de seguretat viària i de suport a les víctimes de trànsit a nivell de la Unió Europea. Pel seu caràcter de referent no governamental amb estatus d’entitat consultiva per Nacions Unides, donant veu a les víctimes en diferents organismes internacionals i mantenint viu el seu record amb la creació d’un Dia en memòria de les víctimes, fins el seu reconeixement per Nacions Unides com a Dia Mundial.
  • Bartolomé Vargas
Per haver impulsat des de la fiscalia general dels temes relacionats amb la seguretat viària i sobretot per haver visualitzat la seguretat viària com un element fonamental de les relacions socials i de les responsabilitats entre tots els ciutadans, representant els drets i protecció de les víctimes en l’àmbit judicial penal.
Switch to mobile version