Autor Societat
8 Novembre 2016 a 10:00

La nova campanya per al foment de la recollida selectiva fa una crida als ciutadans no recicladors

Està adreçada a la gent que no participa en el procés del reciclatge

Campanya Reacciona

Campanya Reacciona

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat a la Planta de Tractament de Selecció d’Envasos de Gavà (Baix Llobregat) la nova campanya de la Generalitat per fomentar la recollida selectiva dels residus. La campanya, que té el lema Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA, està adreçada a la gent que no participa en el procés del reciclatge i que no separa els residus domèstics a casa seva. Es tracta de promoure un canvi d’hàbits mostrant els efectes negatius que té sobre el medi ambient llençar-los tots a la mateixa bossa.
Rull ha insistit en què la campanya va dirigida “als qui no reciclen perquè en el conjunt de la recollida selectiva estem al 40% i això vol dir que tenim molt recorregut per fer”. El conseller ha posat en valor la feina que s’ha fet des de la creació del Departament de Medi Ambient, fa 25 anys, i el treball de l’Agència de Residus de Catalunya “però hem de fer un pas més perquè  ens hem quedat encallats”, ha dit.
El principal repte, la matèria orgànica
Per a Rull, “la part més feble del sistema i la que ens permetrà augmentar el percentatge de recollida selectiva és la matèria orgànica”. “Hem de guanyar aquesta batalla i per això necessitem el compromís per part dels ciutadans, que és el que busquem amb aquesta nova campanya”, ha indicat.
 
Si en els  darrers anys les campanyes que s’han realitzat mostraven una visió amable del reciclatge, o explicaven com funcionava la recollida selectiva, la d’ara té un missatge més directe i amb menys humor. El to didàctic deixa pas a la reflexió, apel·lant a la responsabilitat de cadascú a l’hora de decidir què fa amb els residus que genera. Els nens posen en evidència la manca de compromís, de consciència i de civisme de qui no separa la brossa, de qui no es preocupa pel futur del país i del planeta.
La decisió d’aquest canvi de rumb respon a la necessitat d’incrementar substancialment la recollida selectiva dels residus domèstics en el seu conjunt, estancada els últims anys al voltant del 40%, tal i com ha recordat el conseller Rull. I tot i l’esforç inversor de les administracions per separar aquests residus en plantes i fomentar la recuperació de materials, bona part encara té com a destí l’abocador.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) treballa amb l’objectiu europeu d’assolir una taxa de reciclatge del 50% per a l’any 2020, que s’incrementarà properament fins el 70% per a l’any 2030.
La campanya, finançada íntegrament pels Sistemes Integrats de Gestió (SIG) Ecoembes i Ecovidrio, té un cost global d’1,3 milions d’euros i estarà en marxa del 4 de novembre al 4 de desembre. Inclourà espots de televisió, falques de ràdio, creativitat en  mitjans impresos, cartells al carrer i difusió a través d’internet i xarxes socials.
Durant la presentació el conseller Rull ha estat acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; el director general d’Ecovidrio, José Manuel Nuñez- Lagos, i el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín.
Switch to mobile version