Autor Notícies
11 Octubre 2016 a 18:00

Els centres de recerca de Catalunya impulsen un programa de foment de la igualtat de gènere

Pioner a Europa

Fomentar igualtat

Fomentar igualtat

La Institució CERCA, que aplega els centres de recerca propis de Catalunya, ha presentat  un programa pioner a escala europea de foment de la igualtat de gènere en l’àmbit de la recerca científica. En el marc de l’acte Eines per evitar la parcialitat en la contractació. Igualtat de gènere en l’entorn de la recerca, el director d’iCERCA, Lluís Rovira, ha posat en valor la igualtat de gènere en la investigació científica com a garantia que no estem descartant artificialment el talent de les persones per una raó tan absurda com és ser home o ser dona.
Rovira ha remarcat que, a banda del component de respecte a l’esforç de les científiques per desenvolupar recerca d’alt nivell, “l’equilibri de gènere a les institucions científiques permetrà avançar més ràpidament en el coneixement pel fet de tenir millor personal investigador”. En aquest sentit, el director d’iCERCA s’ha felicitat que la major part de centres CERCA disposin i apliquin plans de gènere i que els seus òrgans de govern es plantegin comitès científics externs més equilibrats. Precisament, Rovira ha recordat el paper d’iCERCA en conscienciar l’accés i la promoció de dones en centres de recerca.
L’acte Eines per evitar la parcialitat en la contractació. Igualtat de gènere en l’entorn de la recerca, que s’ha celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha servit per presentar el vídeo Recruitment Bias in Research Institutes. L’audiovisual, elaborat per iCERCA, mostra alguns biaixos de gènere en els processos de selecció d’investigadores i pretén ser una eina de referència per millorar la presa de decisions durant la contractació.
L’elaboració del contingut del vídeo ha comptat amb la col·laboració del programa Women in Science de l’European Molecular Biology Organization (EMBO) i de la Dra. Hilde Janssens, especialista en el desenvolupament de la carrera professional de dones investigadores.
L’acte ha finalitzat amb un debat sobre la igualtat de gènere en l’entorn de la recerca en què han participat les caps de grup del Centre de Regulació Genòmica (CRG), Mara Diersesen i Isabelle Vernós, juntament amb el director d’iCERCA, Lluís Rovira. Concretament, Vernós ha explicat que des del CRG ja es treballa per assegurar que“en els processos de selecció s’avaluï només l’excel·lència, sense biaixos”. En aquest sentit, ha concretat que “el CRG garanteix que una dona amb bona puntuació sempre formi part de cada procés de selecció, si no és així s’anul·la”. Per la seva part, Dierssen, ha assegurat que a més de la implicació dels centres es necessita “la de la societat, la política i sobretot la dels mitjans de comunicació”.
 
Foment de la igualtat de gènere
L’augment de la participació de les dones en el sistema de recerca és un objectiu compartit per nombroses institucions científiques europees. A Catalunya, iCERCA ha impulsat mesures específiques adreçades a suprimir aquests biaixos de gènere a través de la Comissió per a la Diversitat dels centres CERCA. L’acte i el vídeo presentat avui formen part del Programa de dones Programa de dones investigadores als centres CERCA, que s’inclou en el Pla d’Igualtat d’Oportunitats i Gestió de la Diversitat impulsat l’any 2014.
Els centres CERCA són un conjunt de centres de recerca propis de Catalunya caracteritzats per un model de gestió autònom i de dedicació exclusiva a la recerca. La xarxa CERCA ha constituït un dels canvis més destacats del sistema de català i és un dels eixos de l’èxit de la recerca que es fa a Catalunya.
Switch to mobile version